Bröstcancervården i kris

Bröstcancervården vid Sunderby sjukhus är i kris. Anledningen är att en av de tre patologerna sagt upp sig. De två som finns kvar räcker inte för att man ska kunna upprätthålla nuvarande verksamhet.
Att rekrytera en ersättare är inte lätt eftersom det råder stor brist på patologer.

LULEÅ2007-01-12 06:00
Länets bröstcancervård är centraliserad till Sunderby sjukhus. Verksamheten har gott rykte, så bra att den för drygt ett år sedan fick pris för sättet att ta emot patienter. Bland annat har man kortat vårdkön och höjt kvaliteten.
Nu hotas den här verksamheten. Anledningen är att chefen för patologen, Peter Károlyi, har sagt upp sig. Han ska börja arbeta vid ett nyöppnat bröstcancercentrum i Västerås.
När han slutar blir det bara två patologer kvar på sjukhuset. Och det är för få för att verksamheten ska fungera enligt Angelica Pannes som ansvarar för verksamheten.
- Vid två av tre bröstoperationer behöver vi ha tillgång till en patolog. Han eller hon ska snabbt kunna bedöma prover från lymfkörtlar. På det sättet slipper vi operera friska lymfkörtlar.

Riktlinjer från Socialstyrelsen
Pannes säger att det här arbetsättet används efter riktlinjer från Socialstyrelsen. Och för att kunna följa de reglerna måste det finnas minst tre patologer. Angelica Pannes säger att det inte blir lätt att rekrytera en ersättare för Károlyi. Den främsta anledningen är bristen på patologer i hela landet.
- Det är också svårt att rekrytera specialister hit upp till Norrbotten - vem vill flytta till ett län med långa och kalla vintrar?
I det sammanhanget talar hon om de tre patologer som just nu arbetar på Sunderby sjukhus. De är rekryterade från sina respektive hemländer: Ungern, Polen och Bolivia.
- En av dem är just färdig specialist men det krävs lång träning och konsultationer med äldre erfarna patologer för att få de kunskaper som behövs, säger Angelica Pannes.

Mycket orolig
Hon är mycket orolig för att sjukhuset inte kommer att kunna få hit någon ny patolog. Om det blir så får det stora konsekvenser för länets bröstcancervård.
- Vi blir tvungna att göra om vår verksamhet. Bland annat kommer vi att tvingas skicka många patienter till Umeå - om de kan ta emot dem. För sjukhuset måste kunna analysera prover från ytterligare 150 patienter - frågan är om de klarar det.
Kuriren försökte på torsdagen få en kommentar av Ylva Sundqvist, chef för Division Diagnostik, men lyckades inte nå henne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!