Bron på gång igen

Det svänger tillbaka österut för Norrbotniabanan.Tekniskt går det att säkra sjöfarten även om en järnvägsbro byggs nära Svartöstaden.

Norrbotniabanan kan få en bro. Rent tekniskt går det att säkra sjöfarten ävenom det byggs en bro nära Svartöstaden.

Norrbotniabanan kan få en bro. Rent tekniskt går det att säkra sjöfarten ävenom det byggs en bro nära Svartöstaden.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-08-14 06:00

Den här bedömningen gör bland andra hamnchefen Roger Danell.

- Rimligen borde det gå att hitta den lösningen, säger han.

Uppåt är också kommunalrådet Karl Petersen.

- Allt har en prislapp, men jag befarar inte att det här blir för dyrt, säger han.

Den som håller i projektet är däremot Trafikverket och Urban Eriksson, biträdande projektansvarig för Norrbotniabaneprojektet, ger inget klartecken för det östra alternativet.

Bakgrunden är att Trafikverket först föreslog östra alternativet.

Det innebär att tågen stannar vid flygplatsen i Kallax, vilket Luleå kommun absolut vill, och att järnvägen via Hamnholmen och en lång bro tar fast mark nära Svartöstaden. Därefter går tågen in till stationsområdet i stan och ut via Notviken.

Isläget och bron
Men bron har bedömts äventyra sjöfarten till industrierna. Trafikverket ändrade sig därför och förordade i första hand västra alternativet, att tågen kör in via Notviken och vänder kring stationsområdet. Ingen bro.

Problemet med en bro är inte minst att båtarna på Luleå får svårare att vända och att ha flera alternativ till det. Isläget ihop med bron kan göra det omöjligt, det är farhågan.

Ny adress
Det Luleå kommun, och då även hamnen, tittat på är hur båtarna med säkerhet kan vända. I korthet går det ut på att vändzonerna flyttas längre ut mot havet. Vända får båtarna göra kring Victoriahamnen och i det området behöver det muddras ordentligt.

- Tekniskt är det inget jättekonstigt med det, man behöver gräva men får grova kostnader för det, säger Roger Danell.

Isbrytarna kan flyttas och få ny kaj, antingen via bygge eller förlängning av alternativ kaj. Elström och värmeanläggningen för isbrytarna flyttas också. Så resonerar Karl Petersen.

Företaget Cementa får också flytta på sig, det ser han fullt gångbart. Bentonithanteringen är redan på väg bort.

Slutligen har allt kommit på plats, som kommunen ser det. Den gör sig beredd på att betala resecentrum i stan och ytterligare områden men investeringarna för att få in järnvägen från öster, på en bro, tillhör projektet, resonerar Karl Petersen. Därmed Trafikverket och staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om