Ett första försök att åtala kvinnans make och hans föräldrar genomfördes för ett halvår sedan men då den beräknade tidsåtgången blev för knapp tvingades Luleå tingsrätt att ställa in förhandlingen. Nu tas rättegången om i sin helhet.
Händelsen som utspelade sig för ett år sedan ägde rum i en bostad i Luleå, en 18-årig kvinna hade rest från södra Asien för att leva tillsammans med sin 24-årige make. Men när hon inte blöder vid första samlaget utsätts hon enligt åtalet för våld och hot av sin man och svärföräldrarna, åklagaren menar att motivet är att återupprätta familjens heder.
Sara Avander, utvecklingsledare på länsstyrelsen jobbar särskilt med frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Hon berättar att i hederskulturen är oskuldsnormen stark.
– När vi utbildar och föreläser om hedersvåld så beskriver vi den som grunden till hederskulturen, den vilar på oskuldsnormen och en kyskhetsnorm. Ogifta flickor ska vara oskulder, kvinnor ska vara avhållssamma, kyska.
Enligt utövare av hederskultur blöder en kvinna som är oskuld vid första samlaget i samband med att mödomshinnan spricker, efter bröllopsnatten ska blodiga lakan visas upp för släkt och bröllopsgäster, allt cirkulerar kring oskulden som bevisar att det är en ren och fin flicka.
Men då det inte finns någon mödomshinna är det få kvinnor som blöder på bröllopsnatten.
– Det är ett jättestort problem och en komplexitet i hederskulturen. Flickorna har minst att säga till om men också störst ansvar för att det är deras oskuld som allting vilar på. Det är en ansvarstyngd roll i allt det här.
Myten om mödomshinnan är både seglivad och vanligt förekommande. Enligt Sara Avander finns det vårdinrättningar nationellt som genomför oskuldsundersökningar och utfärdar intyg trots att det inte går att genomföra praktiskt. För några år sedan uppdagades att så skett i Norrbotten, lärare på en gymnasieskola hade fått kännedom via elever om att de fått oskuldsintyg utfärdat av sjukhus i länet.
– Det slår ju fast att det går att kontrollera. Skriver en läkare det på ett intyg då tänker man ju att det är så, säger Sara Avander.
Killar kan också utsättas för hedersförtryck, även om de generellt inte lever under samma begränsningar som tjejer.
– Det är en fråga som har lyfts när det gäller de ensamkommande ungdomar som kom mellan 2014- 2016. Många som jobbade med dem då säger att de är gifta nu, många i arrangerade äktenskap. Vi trodde det här var killar som tog stora livsavgörande beslut själva.