De har varit brevvänner i 62 år

De heter likadant, är på pricken lika gamla och har varit brevvänner i 62 år. Vännerna har följt varandra genom glädje och sorg. Nu har Britt Inger och Jan från Oskarshamn kommit till Luleå för att fira sin 50-åriga bröllopsdag tillsammans med Britt-Inger och hennes man Gösta.

Britt Inger från Oskarshamn och Britt-Inger från Luleå har varit brevvänner i 62 år.

Britt Inger från Oskarshamn och Britt-Inger från Luleå har varit brevvänner i 62 år.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2022-08-25 19:00

Bunt efter bunt av brev fyller köksbordet när Britt Inger Bredhammar tar fram alla brev hon fått av sin brevvän genom årtiondena. Hon och Britt-Inger Åström från Luleå har varit brevvänner i mer än 62 år. Ett helt liv har förflutit mellan den första och den senaste korrespondensen.

Både Britt Inger mamma i Oskarshamn och Britt-Inger Åströms mamma i Boden prenumererade på Hemmets veckotidning och det var i den som Britt-Inger i Boden vid 11 års ålder postade en önskan om brevvänner.

– Jag har alltid älskat att skriva och skrev redan dagbok, men nu ville jag ha brevvänner och Britt-Ingers annons var den första jag svarade på. Jag fastnade för att vi var lika gamla och hette likadant, skrattar Britt Inger från Oskarshamn, som snabbt fick ett svar från flickan långt där uppe i norr.

Britt Inger har sparat alla brev som hon fått av sin vän och läser högt från det allra första, som postades från Boden i januari 1960. ”Vi har ingen bil och tv:n har ännu inte kommit hit, men jag väntar med spänning på att vi ska få en.”

– Vi hade redan både bil och tv, så på så vis kom vi från två olika världar, men vi hade så mycket mer gemensamt. Inte bara att vi heter likadant, vi är också födda samma år och månad!

Genom åren har inte bara brev växlats mellan norr och söder. Under många år skickade vännerna både julklappar och födelsedagspresenter till varandra. Numera nöjer de sig med ett grattis-sms och ett samtal.

– Vi har helt gått över från brevskrivande till att ringa, sms:a och skicka bilder. När vi ringer till varandra sitter vi alltid mer än en timme i telefon, skrattar vännerna vars samtalsämnen aldrig tycks ta slut.

Britt Inger tar fram ett brev som hon fick av sin vän för 21 år sedan och läser högt: ”Kära syster. Just nu går jag i väntans tider. Camilla och hennes man Jonas ska snart få sitt allra första, efterlängtade barn och jag ska bli mormor …”

Britt Inger och Britt-Inger har tillsammans glatts åt goda nyheter när barn och barnbarn meddelat sin ankomst och stöttat varandra vid svåra sjukdomsbesked. De har skrivit om kärlekssorger och delat sina bröllopsplaneringar med varandra.

När Britt-Inger Åström och hennes familj under flera år bodde i Jordanien delade hon med sig av sin annorlunda vardag där. När Britt Inger Bredhammars föräldrar blev svårt sjuka och avled med bara tre veckors mellanrum sökte hon tröst hos sin brevvän.

– Många gånger har det varit som terapi att lätta hjärtat inför varandra och vi har aldrig hållit inne med våra känslor. Vi känner varandra utan och innan. Men när gubbarna frågar om de får läsa breven så säger vi nej, det här är våra hemlisar, skrattar vännerna och Britt-Inger konstaterar att hon tyvärr inte sparat breven, så som Britt Inger gjort.

– Det är ordning och reda på Britt Inger. Hon är som min sekreterare, skojar Britt-Inger, som nu har fått tillbaka alla brev hon skickat genom åren.

Britt Inger har gått igenom och läst vartenda ett av breven och ordnat dem i tidsordning, nu är det Britt-Ingers tur att läsa och minnas.

Vännerna har träffats flera gånger tidigare, både i norr och i söder, och deras män har också blivit goda vänner. 

– När någon av dem ropar ”Britt-Inger” hajar båda till. Vem av oss menar de? 

Familjerna har inte bara setts i Sverige, de har också träffats under en semesterresa på Rhodos.

När Britt Ingers dotter Linda pluggade till sjukgymnast i Boden blev Britt-Inger som en extramamma för henne. Flickan gick som barn i huset och när det var dags för examensfest stod Britt-Inger och Gösta först i raden av gratulanter.

– Det var en stor trygghet att vår dotter Linda hade någon som höll lite koll på henne, det var jag så tacksam för.

Även om det är många år mellan mötena så känns det lika naturligt när vännerna träffas.

– När Britt Inger är här vill vi visa henne och Jan det fina i norr. Vi har varit till Storforsen. Nu åker vi till kyrkstugan i Gammelstad och tar en kaffe, vi ska också åka till skärgårdsstugan på Kälkholmen.

När Luleåparet besöker vännerna i Oskarshamn är det de som visar upp det fina i deras omgivningar.

Britt-Inger om Britt Inger: Hon är väldigt sportig och glad. Jag blir glad bara av att höra hennes röst.”

Britt Inger om Britt-Inger: ”Hon är generös, känslosam, lättpratad och betydligt mer pysslig än jag.”

Familjerna

Britt-Inger Åström, 73, jobbade tidigare på Försäkringskassan.

Familj: Maken Gösta, 74, två barn och fyra barnbarn.

Bor: I lägenhet i Luleå.

Gör: Gillar att vara kreativ.

Britt Inger Bredhammar, 73, jobbade med administration inom skola.

Familj: Maken Jan, 75, tre barn och sju barnbarn.

Bor: I villa i Oskarshamn.

Gör: Spelar gärna golf, gymmar och vandrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!