Hon jobbar om psykiatrisjuksköterska på Sunderby sjukhus och är förtroendevald på Vårdförbundet.
– Vi utstår hot och våld flera gånger i veckan och då ska vi ha ett fungerande larm så vi kan kalla på våra kollegor. Vi ska inte behöva bli skadade i våra arbeten.
I april gick Vårdförbundet och Kommunal ihop och begärde åtgärder från Region Norrbotten, bland annat att överfallslarmet ska fungera tillfredsställande.
– Vi fick svar från arbetsgivaren angående nya arbetsrutiner och att vi ska ha skriklarm. Om inte överfallslarmet fungerar som det ska, drar vi i skriklarmet i stället. Det hörs bara lokalt och vakterna blir inte tillkallade av det. Det är knappt att kollegorna hör det när det är en rörig avdelning, som det kan vara, säger Martina Gahm.
Nu går Vårdförbundet vidare till Arbetsmiljöverket med en begäran om granskning underskriven av skyddsombuden Martina Gahm och Ulrica Lineruth. "Det enda vi har begjort under hela denna process är funktionsdugliga och pålitliga larm", skriver de.
Åtgärderna som gjorts under våren och sommaren är inte tillräckliga, anser de.
– Det finns en anledning till att vi har skickat det vidare till Arbetsmiljöverket för bedömning. Det är under all kritik, säger Gahm.
Överfallslarmet är en knapp som sitter fäst på arbetskläderna. När personal trycker på den ljuder det över hela psyikatrihuset och en röst säger "överfallslarm, överfallslarm".
– I går tjöt det oavbrutet i en halvtimme och vi lyckades inte stänga av det. Andra gånger startar det aldrig. Ibland är skärmarna där kartan ska visas svart, larmet går men ingen vet vart det är, säger Martina Gahm.
– Vi ska vara ett team där vi stöttar och skyddar varandra. Vi är beroende av varandra i den miljön vi arbetar och även att vi har ett fungerande larm för vi är beroende av vakter till viss del, säger Camilla Westerlund, teamledare på psykiatrin och arbetsplatsombud på Kommunal.
Skötaren Lina Jakobsson säger att hon "klarat sig" men att det finns en oro ute på jouren.
– Där är vi bara två personer. Det blir tajt. Skulle det hända något är vi ju körda, säger hon.
Ulrica Lineruth som jobbar som psykatrisjuksköterska tänker på att hon behöver finnas där om kollegor hamnar i en svår situation och larmet inte fungerar.
– Det är en oro. Självklart, vi är ju ett team, säger hon.
– Det finns risk att någon kan bli ihjälslagen, säger Martina Gahm.
Verksamhetsområdeschefen Sara Markinhuhta på psykiatrin bekräftar att det finns brister och att det funnits problem under längre tid, och att det förvärrats.
Hon svarar på Norrbottens-Kurirens frågor via mejl.
Vad kan det få för konsekvenser för er verksamhet om inte överfallslarmet fungerar som det ska?
– Konsekvenser kan vara att man inte får hjälp tillräckligt snabbt vid en situation som innebär hot eller våld.
Ska ni byta ut larmsystemet och när kan ett nytt i så fall vara på plats?
– Ja, upphandlingsenheten på regionen arbetar med denna fråga och förhoppningsvis är ett nytt överfallslarm på plats under tidig höst.
Hur ser ni på arbetsmiljön för personalen med brister i larmen? Och är det en säker arbetsmiljö?
– Det är viktigt att arbetssätt och följsamhet till framtagna rutiner alltid finns, oavsett larmfunktion, för att skapa en säker arbetsmiljö, säger Sara Markinhuhta.