På onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för 2017 och läget just nu i Norrbotten. Prognosen bygger på personliga intervjuer som arbetsförmedlare gjort med cirka 600 arbetsgivare, 500 privata och 100 inom offentlig sektor, runt om i länet.
– Redan nu är det all-time-high då det gäller antalet nyanmälda lediga platser. När det gäller platser som är sex månader eller tills vidare hade vi fram till oktober fått in 18 000 platser, ungefär 2 750 fler än vid samma tid förra året, säger Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.
Vilka är då mest optimistiska inför det närmaste året?
– IT-branschen går bra. Utbildning, vård och omsorg går också bra, de har inga som säker att de kommer att minska, säger Timo Mulk-Pesonen.
Bland bristyrkena finns förskollärare, hovmästare, servitörer, socialsekreterare, sjuksköterskor, telefonförsäljare, snickare, kockar, kyl- och värmepumpstekniker plus flera andra yrken.
Sysselsättningen i länet beräknas öka med cirka 1 100 personer fram till slutet av 2017. Han höjer dock ett varningens finger för att bristen på arbetskraft med rätt kompetens kan ställa till det. Både inom offentlig sektor och inom den privata sektorn har många svarat att de inte lyckats rekrytera folk som de önskat.
– Totalt handlar det om cirka 1 100 tjänster som de inte kunde rekrytera. Risken finns att sysselsättningsökningen inte kommer att ske då man inte får tag på folk, konstaterar Timo Mulk-Pesonen.
I november var cirka 8.700 personer inskriva som arbetslösa i Norrbotten. Det är lika med 7,0 procent, strax under siffrorna för riket.
– Smarta arbetsgivare som har genomarbetade mångfaldsplaner är de som kommer att klara sig bäst, påpekar han.
Något som Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef Luleå-Boden, håller med honom.
– Vi är ju inte utan människor, men de har inte rätt kompetens. Det tillskott vi får är inflödet från andra länder. De har ingen traditionell svensk utbildning, så det gäller att tänka om, säger han.
Fredrik Kristensson, chef Sveriges Byggindustrier Luleå, var också med på presskonferensen och han andades optimism. Under 2017 beräknas byggandet i länet uppgå till cirka 14 miljarder.
– Men bristen på arbetskraft och frågan om kompetens har slagit i taket. Därför måste vi bli mer kreativa. Validering är viktigt och jag ser företag som tar in personer och ger dem en egen utbildning samtidigt som de får läsa svenska. För det kommer att bli kamp om kompetensen i framtiden, påpekar Fredrik Kristensson.