Livsmedelsverket gjorde den sjunde maj i år en kontroll där det konstaterades brister i företagets rutiner för säker hantering och personlig hygien. Slaktpersonalen skilde inte på ren och oren hantering i de olika slaktmomenten. Man saknade också en godtagbar rutin för handtvätt mellan oren och ren hantering.
Den 22 maj gjordes en uppföljning av verksamheten varvid konstaterades att problemen kvarstod. Slaktaren som tog ur tarmarna på djuren tvättade sig inte med tvål och vatten utan doppade händerna snabbt under kranen varvid fettslamsor satt kvar" skriver Livsmedelsverket i sin rapport.
Slaktaren som skar av tungorna använde samma tillvägagångssätt och efter proceduren droppade blodblandat vatten från slaktarens handske. Livsmedelsverkets kontrollant noterar också att de handskar används var stickade och användes i direktkontakt med slaktkropparna. Handskar av denna sort kan inte rengöras genom handtvätt konstaterar Livsmedelsverket.
Företaget får nu ett vite på 25.000 kronor per månad från den första juli. Kravet som ställs är att verksamheten säkerställer att slaktkropar inte förorenas av magtarminnehåll i samband med att personalen utför tungskärning och urtagning. Beslutet gäller omedelbart och även om det skulle överklagas.
Verksamhetens ägare Mikael Hugoson kommenterar saken:
– Vi har haft säkert 50 olika veterinärer under våra 22 år men nu har vi fått en ny och ja hon bestämmer så vi rättar oss efter det säger Mikael Hugoson. Han säger att företaget och veterinären från Livsmedelverket har olika uppfattningar och att det var dessa meningsskiljaktigheter som gjorde att företaget inte rättade sig efter första kontrollen. Bland annat det som påpekas med olämpligheten att använda stickade handskar
– Veterinären vill att vi byter till plasthandskar mellan momenten, konstaterar Hugoson.
Att företagets rutiner kring slakten varit hälsovådligt och inneburit risker för konsumenten tillbakavisar Mikael Hugoson och hänvisar till företagets kvalitetschef:
– Vi tar egna täta mikorobiologiska tester på köttet och det har inte visat något. Men som sagt, vi vill ju inte ha böter så vi rättar oss efter beslutet, säger Mikael Hugoson.