Brist slår hårt mot företagen

Vart tredje företag i Norrbotten tvingas tacka nej till order på grund av brist på arbetskraft. Det framgår av höstens småföretagarbarometer.
Konjunkturen i norr mattas

Foto: Linda Wikström
BRIST PÅ ARBETSKRAFT. Bristen på specialutbildad arbetskraft är det största hotet mot norrbottniskt näringsliv.

Foto: Linda Wikström BRIST PÅ ARBETSKRAFT. Bristen på specialutbildad arbetskraft är det största hotet mot norrbottniskt näringsliv.

Foto: Linda Wikström

Luleå2013-11-26 12:14

På tisdagen presenterades konjunkturenkäten som baseras på över 4.400 företagare med 1-49 anställda från hela riket.

Barometern har tagits fram sedan 1985 och presenteras numera två gånger per år. Höstens resultat överraskade Företagarnas regionchef Kjell Hjelm.

– Jag var i våras övertygad om att Norrbotten skulle toppa rankningen över småföretagarnas expansionsutsikter. I våras låg vi på andra plats i riket och jag är förvånad över att se att länet under sommaren tappat tio placeringar.

Hjelm anser att höstens barometer pekar på att tillväxten är fortsatt god i Norrbotten, men att det förväntas ske en avmattning under kommande år.

– Vi norrbottningar har varit bortskämda under de senaste åren. Nu ser vi en nedgång - framför allt inom tjänstesektorn, påstår Kjell Hjelm.

Av undersökningen framgår att företagens största problem just nu är tillgången till arbetskraft. En tredjedel av länets företagare uppger att de tvingats tacka nej till order på grund av brist på arbetskraft.

– Bristen på specialutbildad arbetskraft är stor inom väldigt många områden i näringslivet, betonar Kjell Hjelm.

Hur mår småföretagaren i Norrbotten i dag?

– Länets småföretagare mår bra. Det finns fortfarande en stark framtidstro, betonar Kai Soini, företagschef på Swedbank.

Småföretagarbarometern tas fram av Företagarna och Swedbank/Sparbankerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om