Brist på terapeuter

Allt fler människor drabbas av ångest.
Det finns sätt att behandla sjukdomen - men antalet kognitiva beteendeterapeuter är för få.
- Folk hinner nästan bli pensionärer innan de är färdigutbildade, säger Rolf Adolfsson som är verksam vid vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus.

LULEÅ2006-10-24 06:00
Just behandlingsformen med kognitiv beteendeterapi är något som rekommenderas för personer som har problem med sjuklig ångest. Antalet terapeuter är dock för få.
- Det finns bara 368 terapeuter som jobbar med kognitiv beteendeterapi i hela Sverige, säger Lars von Knorring som är professor i psykiatri vid Uppsala universitet.
Lars von Knorring var en av de medverkande under konferensen som hölls i Luleå på måndagen. 250 personer från kommuner, landsting, skolor och psykia­trivården lyssnade och debatterade med de inbjudna.

Olika sorters ångest
Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, publicerade förra hösten en rapport om just behandlingen av ångestsyndrom.
- Man kan säga att det är ett kvalitetssäkringsarbete där målet är att bli riktigt bra på behandling av ångestsyndrom, säger professor Per-Anders Rydelius som också deltar i SBU.
Det som tydligast märks är att ångesten ökar hos unga kvinnor. Men det gäller också att skilja på olika sorters ångest.
- Exempelvis är en oro över framtiden där man funderar över om det finns plats för en inte något som man kan kalla för sjuklig ångest. Har du däremot exempelvis panikångest eller hjärtklappning för att du ska gå på toaletten då är det sjukligt, säger Mats Weström som är chefsläkare inom primärvården.

Tydliga kopplingar
Man kan också se tydliga kopplingar mellan hur barn mår i skolan och deras framtida risk att utsättas för ångestrelaterade sjukdomar.
- Vi måste ha ett bättre omhändertagande i skolan där vi inte avkräver barn mer än de klarar av. Vi måste se barn med speciella behov på ett bättre sätt, säger Eva Kjellberg som är verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Gällivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om