Brist på nötkött väntar

Vid årsskiftet försvinner det så kallade handjursbidraget för köttproducenter. Det kan innebära brist på svenskt nötkött i butikerna till våren.

Luleå2011-12-30 06:00

Det så kallade handjursbidraget, motsvarande ungefär 1.500 kronor per slaktat handjur, har funnits inom EU för att bönder inte enbart ska satsa på kor och kvigor. Avsikten med bidraget har varit att köttproducenterna även ska hålla handjur för att få en hög nötköttsproduktion i EU-länderna.

- Det här innebär en ytterligare press på näringen, säger Nils-Olov Lindfors, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Norrbotten.

På grund av att handjursbidraget försvinner har många bönder valt att slakta fler djur än normalt innan årsskiftet. Det har lett till lägre priser på nötkött. Till våren, då det väntas bli brist, befaras andelen kött som importeras från andra länder öka.

Sämre lönsamhet
Nils-Olov Lindfors påpekar att länet redan som det är i dag har en väldigt låg självförsörjningsnivå när det gäller nötkött. Endast 30 procent av det nötkött som når butikerna i Norrbotten kommer härifrån. Han konstaterar att lönsamheten i att föda upp handjur försämras. Det kan medföra att bönder väljer att inte göra det, något som minskar den totala köttproduktionen i länet.

- Dessutom är avräkningspriserna lägre här. Länets bönder får mindre betalt per djur som säljs till slakterierna jämfört med söderut.

Till södra Sverige
En konsekvens av det kan bli att handjur helt enkelt skickas till södra Sverige och slaktas där, något som minskar tillgången på lokalproducerat nötkött här uppe ytterligare.

- Vi arbetar för att motverka det här och ska försöka hitta lösningar genom olika projekt, säger Nils-Olov Lindfors.

Fler till slakt
Han påpekar att LRF under lång tid har arbetat för att öka lönsamheten för länets köttproducenter.

Ingemar Hansson är vd för slakteriet Norrbottensgården. Han bekräftar att fler djur än vanligt har skickats till slakt i länet som en följd av att handjursbidraget tas bort.

- Visst har det varit ett ökat tryck, men vi har hunnit med det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om