Den ideella organisationen Barnens rätt i samhället, Bris, hade 115.000 kontakter med barn och ungdomar 2010. Kontakterna äger rum på de fyra stödverksamheter där ungdomarna kan dela med sig av olika problem: telefon, chatt, diskussionsforum och per mejl.
Till Bris vänder sig ungdomar upp till 18 år som behöver stöd från en vuxen eller av varandra. Där får de också vara anonyma.
Regionkontoret finns i Umeå och under torsdagens presentation av rapporten hoppades Charlott Davidsson, Bris-ombud, engagera Luleås lyssnare.
Finns att göra
- Vi vill bli mer synliga i regionen och engagera människor i Luleå som vill jobba för Bris, sade hon.
Charlott Davidsson berättade vidare att det endast är på kontoret i Umeå som de intresserade kan hjälpa till med att ta emot samtal från ungdomar.
Det finns dock annat att göra.
- Stödverksamheten är bara i Umeå, men man kan till exempel anordna olika typer av arrangemang där en del av inkomsten går till Bris. Jag har förstått att Luleå har mycket musikarrangemang, det kanske kan vara något, sade hon.
Komma tillbaka
Det var första gången den årliga Bris-rapporten presenterades i Luleå, men tanken är att komma tillbaka.
- Luleå är en stor stad som har många möjligheter. 9 februari varje år släpps rapporten nationellt och vår tanke är att nästa år lansera den nationellt även i Luleå.
Förhoppningarna om att bilda en arbetsgrupp i Luleå är stor.
- Jag fick en väldigt positiv känsla efter dagens presentation. Det var många engagerade människor som visade stort intresse. Det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka, sade Charlotte Davidsson.
Bris-rapporten 2011 visar att det är 77 procent tjejer som tar kontakt med Bris respektive 22 procent killar. Liknande siffror ses också hos den jourkår som tar emot ungdomarnas berättelser.
Ökningar
- Vi är 80 procent kvinnor och 20 procent män, vi vill rekrytera fler män. Ibland frågar killar som ringer specifikt efter en man att tala med och ibland finns inte det, säger Charlott Davidsson.
Det är Bris-chatten som ökat mest av stödverksamheterna under 2010. Totalt har stödjande kontakter ökat med tio procent. I diskussionsforumet har 28.489 inlägg gjorts. Där får ungdomarna en chans att prata med varandra.
- För tonåringar är kamratskap viktigt, på forumet hjälper de varandra men givetvis övervakas inläggen av en vuxen så att riktlinjerna organisationen har kring verksamheten följs, säger Charlott Davidsson.
Under 2010 var det kategorin kärlek som fick flest inlägg i forumet.