De 15 sjöbodarna vid kajkanten i Kängsö hamn är byggda tätt tillsammans. Ovanifrån ser plåttakens kanter nästan ut att nudda vid varandra. Flera av bodarna är utrustade med braskaminer och används också för övernattning. "Jag ifrågasätter om det alls är lämpligt att ha braskaminer i sjöbodarna, när de står så tätt tillsammans, sade Christer Andersson, bygglovschef vid Luleå kommun, när granskningen Båtförråden blev semesterparadis publicerades för snart tre år sedan.
Någon inspektion har inte utförts och väggarna saknar troligen brandskydd helt och hållet. Det fick Vänsterpartisten och ledamoten Christer Stenberg att reagera, men han fick inget större gensvar hos den styrande majoritet han tillhör.
– Det enda jag fick med om detta var en skrivning på slutet om att ägarna ska samråda med räddningstjänsten om tillräckliga brandskyddsåtgärder för sjöbodarna har vidtagits, det var så långt man kunde sträcka sig. Jag tycker det är att smita undan, säger Christer Stenberg.
Han är självkritisk gällande beslutet om sjöbodarna och anser i dag att frågan är felaktigt hanterad från början. När det stod klart för honom att beslutet från i somras stödjer sig på en dom som aldrig vann laga kraft blev han ännu mer tveksam.
– Så här får det inte gå till, att sjöbodar tillåts inredas med värmekällor. Vi i nämnden har tagit alldeles för lätt på detta och vi borde ha haft ett bättre beslutsunderlag. Det faller tillbaka på oss i miljö- och bygg, vi har tagit för lätt på detta.
Christer Stenberg säger att han inte kontrollerade om den dom som var vägledande i beslutet hade överklagats.
– Jag har en egen undersökningsplikt, så är det. Samtidigt måste jag utgå ifrån att de beslutsunderlag vi får är korrekta. Det är inte bra, det här.
Christer Stenberg ser i dag inga alternativ som politiker för att gå vidare med frågan om sjöbodarna och brandsäkerheten. Han hoppas att räddningstjänsten ska ålägga ägarna att vidta nödvändiga åtgärder.
Mikael Andersson, chef för räddningstjänsten i Luleå kommun, säger att frågan är ny för räddningstjänsten, då beslutet om att sjöbodarna får stå kvar och användas på samma sätt som tidigare fattades så sent som i somras.
– Det blir komplicerat ur vår synvinkel, vad vi ska ställa för krav på ägarna när kommunen har tillåtit sådant som inte följer bygglagstiftningen som den är tänkt att följas.
Pär-Johan Fredricksson är sektionschef för myndighetsutövning vid räddningstjänsten. Han bekräftar att ingen tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor, LSO, är genomförd av sjöbodarna.
– Då vi inte utrett objekten enligt LSO eller varit med i processen enligt plan- och bygglagen, så kan vi inte säga hur brandskyddet är utformat", säger han.
En tillsyn är planerad under nästa år. Enligt Pär-Johan Fredricksson är det svårt att spekulera i konsekvenserna av en eventuell brand.
– Om det saknas brandcellsgränser kan det medföra en snabbare brandspridning mellan byggnaderna, då de står väldigt nära varandra, säger han och påpekar att det i sin tur kan vara ytterst riskfyllt om personer övernattar där.
Om tillsynen visar att brandskyddet inte håller måttet är det ägarna till sjöbodarna som har ansvar för att åtgärda det.