Brandmän ska klara hjärtstopp

Utrusta länets brandbilar med defibrillatorer och lär personalen att klara hjärtstopp.
Förslaget kommer från sjukvårdspartisten Kenneth Backgård. Och nu ska hans förslag utredas.

LULEÅ2007-03-15 06:00
I Stockholm har alla ambulanser utrustats med defibrillatorer samtidigt som brandmännen fått utbildning för att kunna använda dem. Vid misstänkt hjärtstop larmas både ambulans och brandförsvaret. På det sättet ökas chansen för en person att få tidig behandling med defibrillator.

Tilägg i planen
Kenneth Backgård vill att landstinget i Norrbotten inför ett liknande system. Där vill han att landstinget utreder om det är möjligt att införa det här i länet. Det föreslog han när landstingsfullmäktige sammanträdde på onsdagen. Och fullmäktige beslutade att säga ja till förslaget.
Vid sammanträdet diskuterades också landstingsplanen för 2007-2009.
Kristdemokraten Birgit Stöckel ville ha ett tillägg i planen under rubriken God hälsa. Det handlade om att "synliggöra och stötta barn som har föräldrar som inte kan förväntas ta det övergripande ansvaret för barnets bästa".
Landstingsrådet Kent Ögren menade att det är en kommunal angelägenhet och sade därför nej till förslaget. Efter omröstning och votering avslogs Stöckels yrkande.
Väntetider inom ambulanssjukvården diskuterades också vid landstingsfullmäktiges sammanträde. Det var folkpartisten Jens Sundström som ville veta hur läget ser ut i länet.

Ambulanssjukvård
Landstingsrådet Kent Ögren talade om de riktlinjer som landstinget satt upp när det gäller väntetider för ambulanssjukvård. Det handlar om att 95 procent av länets invånare ska nås av ambulans inom 30 minuter.
Ögren redovisade statistik som säger att medelväntetiden ligger under 15 minuter. Väntetiderna varierar från sju minuter (Haparanda) till 29 minuter och gäller Vittangi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!