Det stormade inom räddningstjänsten under 2020. I april anmäldes hela 21 allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket som nu har delgivit förvaltningen ett vitesföreläggande motsvarande 100 000 kronor.
– Allting gällde huvudsakligen en enda fråga, medarbetare som inte tyckte om den nya schemaläggningen. Det skickades in en stor mängd anmälningar om detta, säger Mikael Andersson, räddningschef.
Det som hände var att räddningstjänsten tillfälligt gick över till ett femskiftssystem i stället för de fyrskift som hade gällt sedan 30 år tillbaka.
– Femskiftet planerades hösten 2019 och påbörjades i februari-mars 2020.
Samtidigt kom pandemiutbrottet som innebar schemaändringar tillbaka till ett annat fyrskiftssystem.
– Vi behövde större personalkapacitet och fick skrota femskiften för att vi inte hade ekonomi för det. Det medförde stora omkast med drastiska konsekvenser.
Hur menar du?
– Medarbetarna fick flytta sina arbetspass med kort varsel, med dygnsskift i stället för delade dygn. Det uppskattades inte, när det dessutom skedde vid påsken.
Varför gick det så långt att missnöjet anmäldes som allvarliga tillbud?
– Medarbetare använde tillbudsanmälningarna som verktyg i stället för fackliga förhandlingar. Det är inte vi som arbetsgivare som avgör om man får lämna in en anmälan.
Enligt föreläggandet får räddningstjänsten även kritik för bristande uppföljning av tillbuden.
– Vi avser att förbättra de rutiner som Arbetsmiljöverket pekar på. Vi medger att uppföljningarna har släpat efter i tid.
Men även det systematiska arbetsmiljöarbetet uppvisar brister. Arbetsmiljöverket menar att rutinerna inte efterlevs tillräckligt.
– Jag delar inte den bilden helt. Det enda som inte har fungerat gällde det organisatoriska psykosociala arbetsmiljöarbetet för skiftlagen men det har genomförts heltäckande under 2021.
Missnöjet 2020 berörde främst brandmännen, anslutna inom Kommunal. Vid tiden för schemaändringarna saknades en förtroendevald och den fackliga samverkan haltade inom räddningstjänsten.
Efter flytten till Risslan anser räddningschefen att arbetsmiljön redan är mycket bättre och att relationen med facket är återupprättad.
– Visst finns det fortfarande åsikter om scheman och byten av arbetspass men vi har inte alls samma turbulens som 2020, säger Mikael Andersson.