Branden satte ljus på hjälpbehoven

Branden i flerfamiljshuset på Hertsön fick Carola Forsberg att dra igång en hjälpaktion till de drabbade. Men hennes initiativ sätter samtidigt ljuset på en reva i samhällets skyddsnät.

Fortsättning. Alla som drabbats av branden och behöver hjälp med kläder eller saker till sina nya hem är välkomna till kvarterslokalen på Hallonstigen.  Nu hoppas initiativtagaren Carola Forsberg att insamlandet kan fortsätta i denna lokal och komma andra grupper av behövande i samhället till del. Christina Björklund och Veronica Englund tycker samma.

Fortsättning. Alla som drabbats av branden och behöver hjälp med kläder eller saker till sina nya hem är välkomna till kvarterslokalen på Hallonstigen. Nu hoppas initiativtagaren Carola Forsberg att insamlandet kan fortsätta i denna lokal och komma andra grupper av behövande i samhället till del. Christina Björklund och Veronica Englund tycker samma.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2014-09-17 17:05

–Det finns ett enormt hjälpbehov ute i samhället, det är hemskt att kunna konstatera det, säger Carola Forsberg och hennes medhjälpare i insamlandet av kläder och saker , Christina Björklund och Veronica Englund. Insamlingen var i initialläget tänkt att riktas mot de 14 familjer som blev bostadslösa i branden förra tisdagen.

Branddagens tidiga morgon väckte Carola Forsbergs vuxne son henne med ett "mamma det brinner". Men det var inte i familjens hus utan i ett grannhus.

Vid det drabbade huset insåg hon och de evakuerade boende att det såg dystert ut. När taket lyftes av exploderade branden.

– Jag blev illa berörd och funderade på vad jag kunde göra för de boende. Vi bildade en facebookgrupp "Hjälp de branddrabbade på Hertsön" berättar Carola Forsberg.

– Sen rasslade det bara till. Lulebo ställde upp med en tom kvarterslokal under tre veckor,varav det nu gått 1,5 vecka. Sen bara strömmade det in saker av alla de slag, kläder, skor,husgeråd med mera, från flera generösa företag, matvaruaffärer och privatpersoner inte bara i Luleå utan även Boden och Piteå. Helt fantastiskt, man blir så tacksam-mot alla som engagerat sig, säger hon.

– En kioskägare här på området har till exempel skänkt 500 kronor vardera till fyra behövande familjer, det är fantastiskt.

Insamlingen har gjort att man direkt kunnat hjälpa fyra barnfamiljer med förnödenheter samt även kunnat möblera upp en lägenhet till en person som var utan försäkring och nekades hjälp av det sociala.

– Han fick svaret därifrån att han kunde vända sig till oss...säger Carola Forsberg och hennes kamrater som är lite besvikna på att samhällets skyddsnät både verkar brista och dessutom vara dåligt uppbyggt för en kris som en brand blir för de drabbade. Hon och hennes hjälpande kamrater föreslår att samhället skaffar sig en form av krisorganisation som kan träda in direkt.

– Vi ser behovet, inte bara vid en sån här brand. Vi har nu fått in så mycket saker att vi kan skicka kläder till RIA(Råd i Alkoholfrågor) och till BB där det händer att man måste hjälpa till med kläder till barnen.

– Vi hoppas få behålla Lulebos lokal och fortsätta med verksamheten och vi önskar få ut informationen till alla som drabbats i branden att de kan komma till oss och få hjälp säger Carola Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om