Lars Stehn är professor i träbyggnad vid Luleå tekniska universitet. Han är insatt ibyggkonstruktionen för de studentbostäder som totalförstördes vid en brand på Klintbacken natten mot lördagen.
- Egentligen strider den här branden mot alla naturlagar. Det handlar om ett brandförlopp som vi inte sett tidigare. Varm luft stiger alltid uppåt, men den här gången har det brunnit uppifrån och ned, förklarar Lars Stehn.
Räddningstjänsten i Luleå har startat en utredning som ska söka svaret på det ovanliga händelseförloppet. - Utredningen kommer att följas med stort intresse av hela byggbranschen, säger Lars Stehn.
En gasexplosion?
Professor Stehn betonar att trähuset på Klintvägen stod emot branden på ett bra sätt. Enligt byggnormen ska husets konstruktion klara en brand i minst 90 minuter och därmed ge de boende en möjlighet att ta sig ut.
- Det klarade huset med råge. Orsaken att det ser så illa åtgånget i dag beror inte på att konstruktionen fallerat utan snarare på att räddningstjänsten tvingades att riva delar av fasaden för att komma åt glödbranden.
Hans teori är att elden kan ha spridits via den luftspalt på 24-25 millimeter som finns mellan varje byggkloss.
- Det är tänkbart att det uppstått ett undertryck efter exempelvis en gasexplosion som pressat ned varm luft i luftspalterna och därmed orsakat en glödbrand, förklarar Lars Stehn.
Går det att skydda sig mot en sådan här brand?
- Ja, men det här är ett liknande scenario som när ett plan flyger in i hus. Eftersom det här aldrig hänt förut är det ingen som är förberedd att det kan hända.
"Ett okänt brandförlopp"
Sedan 1994 har Öjebyföretaget Lindbäcks Bygg AB tillverkat trähus i moduler. I dag äger företaget omkring 1.000 lägenheter av samma typ som de nedbrunna i Luleå.
- Vi har en klar bild av vad som inträffat, men det här handlar om ett för oss nytt brandförlopp, säger vd Stefan Lindbäck. Det är klart att vi kan tänka oss att göra förändringar i vår konstruktion för att förbättra vårt brandskydd, men först behöver vi skaffa oss mer information. Vi kommer att träffa räddningstjänsten under nästa vecka för att se över hela släckningsinsatsen och försöka dra slutsatser kring händelseförloppet.