Bra bärår - men odlarna önskar bättre betalning

En bra bärsäsong överlag är det i länet. Men om det bär sig att vara bärodlare?  Tveksamt, säger Holger Henriksson med det 45 år gamla företaget Polcirkelbär i Rödupp Överkalix. - Vi vill nog ha lite mer betalt, annars är det risk att branschen faller, menar han.

Foto: Thord Nilsson

Luleå2009-08-05 06:00
Han har varit vinbärs- och jordgubbsodlare i hela 45 år och är ordförande i bär- och grönsaksodlarnas egen förening, NBG. Han har inga planer på att sluta.- Nej, och i år är det ett fantastiskt bärår för jordgubbarna. Däremot har vi lite problem på svartvinbärssidan. Knoppmalen har varit framme, säger Henriksson som kravodlar sina bär och inte kan ta till vilka motmetoder som helst. Runt tio svartvinbärsodlare finns i Norrbotten. Henrikssons och Nybyns vinbärsodling i Överkalix är de största.- Jag har 20 hektar svarta vinbär och levererar allt till Norrmejerier, berättar Holger Henriksson och påpekar att bären från norr slår kontinentens med sitt överlägsna innehåll av antioxidanter och smak. Något som är värt mer än det världsmarknadspris som uppköparen önskar betala, anser han.- Vi förhandlar om priset nu, berättar han.Midsommargubbar
På jordgubbssidan har han en spännande odlingsmetod på gång som innebär att man till nästa säsong kommer att kunna leverera norrbottniska gubbar redan till midsommar.- Vi har startat tunnelodling, berättar han. Torrsomrar är inget problem för företaget eftersom man sedan länge investerat i ett bevattningssystem i
raderna för grödorna som droppvattnar odlingsarealerna.Ser gärna utökade arealer
Norrmejerier skulle gärna se att de bärodlare man köper av utökade sina arealer för att kunna leverera mera bär.- Vi köper upp allt här, mellan 50 och 100 ton. Men i år blir det runt 50 ton på grund av problem med mögel och frost bland annat, säger Norrmejeriers inköpsstrateg Anders Degerman. Från Västerbotten köps 10-15 ton in. - I första hand vill vi ha svenska eller nordiska bär, säger Anders Degerman och nämner Finland. Att Norrbottensodlarna vill ha mer betalt förstår han.- Ja, men frågan är då om vi kan fortsätta att tillverka och få lönsamhet på svartvinbärs-Jokken, säger han om en av de populära dryckerna som mejeriet tillverkar. Faller svartvinbärsprodukten bort satsar man mera på tranbärsjokken. I den kommer bären från Sibirien i Ryssland. - Vi har inte startat förhandlingarna än och kanske kan vi höja priserna något, vi brukar komma överens,
säger han optimistiskt. Han verifierar den fina kvalitén som finns här på de svarta vinbären och han skulle gärna se att det skulle finnas ännu mer att köpa in.- Kanske inte i första hand genom fler odlare, men gärna ut-ökade arealer, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!