Boverket skärper kraven

Nybyggda småhus får det allt svårare att få fjärrvärme i Luleå. Boverkets svar på kommunens önskan om särbehandling för Luleå blir ett nej. Dessutom skärps kraven på elvärme.

Foto:

LULEÅ2008-04-11 06:00
Så möts de då - Boverket och Luleå energi AB (Leab). Det sker när Boverkets divisionschef Lise Langseth och Leabs Magnus Johansson träffas på Byggforum nords seminarium om fjärrvärme och energieffektivt byggande.Langseth är ansvarig för reglerna för energianvändning i bostäder på Boverket och Johansson är fjärrvärmechef på Leab. Och de har olika uppfattning om Boverkets regler för energianvändning när det gäller uppvärmning av småhus (se faktaruta).Men Lise Langseth har inget löfte om särbehandling med sig från Boverket.Ingen generell dispens
- Det kan aldrig bli frågan om någon generell dispens för Luleå. Det skulle vara som att vi sade ja till att man byggde sämre hus, säger hon.Tvärtom berättar Langseth om att reglerna skärps ytterligare den 1 januari 2009. Då kommer kravet att bli ännu lägre förbrukning av energi för uppvärmning av småhus i de fall man nyttjar el för uppvärmning och varmvatten.- Även värmepumpar drivs av el, påpekar Lise Langseth.Hur de nya reglerna blir kan hon inte säga ännu men antyder att den grova indelning i två klimatzoner som nu gäller kan ändra till tre, övre Norrland blir då en egen zon.Men Donald Johansson, VD på Älvsbyhus, vet besked.- Det blir 55 respektive 75 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är redan klart, säger han.- Ingen dålig gissning, medger Langseth.Hon berättar dock att en ny förordning från 1 april gör att fjärrvärme får en stärkt ställning men kan i  dag inte säga vad detta innebär för de nya reglerna nästa år.Donald Johansson är dock inte orolig för småhusbranschens räkning. Klåfingrar undanbedes
- Vi klarar reglerna, om vi får vara kreativa och göra det vi kan, säger han och tillägger med adress Langseth och Boverket:- Var inte klåfingriga utan låt oss sköta detta, vi fixar det.Men Johansson medger att detta kräver mer än extra isolering. Värmepumparna behövs. - Om vi bygger 50 centimeter tjocka väggar, golv och tak så klarar vi ändå knappt 130 kilowattimmar. Och det räcker ju inte, säger han.Donald Johansson inser också att i Luleå får småhusbyggare det svårt att nå anslutning till fjärrvärmen.- Men det är en annan historia, säger han. Magnus Johansson upprepar dock Leabs och kommunens krav på att Boverket bör ändra regelverket och även ta hänsyn till "lokala förhållanden".- Man bör se till helheten och inte bara till hur mycket energi ett hus förbrukar. För det slår miljömässigt fel, särskilt hos oss, säger han.I bakgrunden ligger riksdagens beslut om att halvera energianvändningen för uppvärmning fram till 2050. Det återstår att se om regeringen kan hjälpa Luleå ur den saxen.
Boverkets nya regler för hur mycket energi som får användas för att värma småhus, högst 130 kilowattimmar per kvadratmeter och år i Norrland (110 i övriga landet), innebär att småhustillverkarna tvingas komplettera med frånluftsvärmepumpar för att klara reglerna. När detta sker blir villan ointressant (olämplig enligt Leab) att ansluta till fjärrvärmen av "tekniska, ekonomiska och miljöskäl". Vilket i sig inte gynnar miljömålen, hävdar Leab. Man har redan vägrat ansluta småhusbyggare i både Lulsundet och Sunderbyn.Leab och ägaren Luleå kommun vill att Boverket ändrar reglerna så att man även tar hänsyn till vilket energislag som nyttjas vid uppvärmningen. Man vill också att man tar hänsyn till "lokala förhållanden", vilket innebär att man ruckar på reglerna för att göra det möjligt att ansluta nya villaområden till fjärrvärmen i Luleå. Kommunledningen har skickat brev i frågan både till regeringen och Boverket. Kommunen är orolig för att Luleås utveckling hämmas av ett stopp i fjärrvärmeutbyggnaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!