Bottenbetyg för Haparanda

Drömmer du om att bli miljonär? Flytta inte till Jokkmokk. Är du deprimerad? Fly från Övertorneå. Tycker du att dagis och skola är viktiga frågor? Skaffa barn i Arvidsjaur. Vill du rädda ditt äktenskap? Stanna för guds skull inte i Haparanda.
Här är listan på kommunerna där du lever gott, själv eller kort.

LULEÅ2006-07-31 06:00
Slut ögonen och tänk på hur ditt drömliv skulle se ut. Förmodligen vill du ha ett bra men billigt boende, ett stimulerande jobb och ett lyckligt äktenskap. Du vill kunna gå på gatan utan att bli nerklubbad och skulle du ändå bli det, vill du gärna ha bra sjukvård i närheten. Du vill kunna gå på teater, bio eller allsång. Dina barn ska ha gångavstånd till skolan, duktiga lärare och inte bli deprimerade. Du vill förmodligen också ha en skog nära, där du kan gå omkring i gummistövlar, plocka svamp och lyssna på fågelkvitter.

290 kommuner
Underbart, eller hur? Det kallas livskvalitet och har varit tidningen Fokus utgångspunkt för att ranka landets 290 kommuner. Fokus har gjort ett statistisk hopplock med 30 olika variabler, som sjukvård, antal självmord, fritidsaktiviteter, valdeltagande och skilsmässor. Bästa kommunen i landet är Lomma, vid Öresund, och sämst är Ljusnarsberg i Bergslagen.
Norrbottens kommuner hamnar långt från prispallen, men Piteå får ännu en anledning att dansa och le. Med plats 63 är det nämligen kommunen med högst livskvalitet i Norrbotten.

Sista plats
Deppigt värre är det däremot i Haparanda som är kommunen i Sverige med lägst valdeltagande. I sammandraget hamnar Haparanda på en trygg sista plats i Norrbotten, 272 platser från riksguldet.
Tycker du att storleken på plånboken är viktigast, bör du undvika Jokkmokk. Det är nämligen kommunen i Sverige med minst antal miljonärer.
Men där har du ändå bättre möjligheter att få jobb än i Pajala, kommunen i Sverige med högst arbetslöshet.
Öppna nu ögonen, det är här du (inte) vill bo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om