"Branschen måste bli mer säker för kunderna"

"Den nya lagen har rensat bort de mest oseriösa, men än är det mycket som görs snett", menar Lotta Krona, sjuksköterska och egenföretagare i skönhetsbranschen.

Lotta Krona i sitt behandlingsrum med kund som får botox.

Lotta Krona i sitt behandlingsrum med kund som får botox.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2022-03-28 05:00

Skönhetsindustrin växer så det knakar. Vilka är vinnare, vilka är förlorare? Vi bestämde oss för att skriva om det hela i en ny artikelserie där du får möta både personer som opererat sig och de som utför ingreppen. 

"Certifierad för estetisk injicering". Så står det på en knapp på Lotta Kronas bröst. Hon är en av sex företagare i länet som blivit certifierad via Estetiska injektionsrådet och därmed får bära den knappen. 

– Den nya lagen (se separat artikel, reds. anm.) har rensat bort de mest oseriösa, men än är det mycket som görs snett, säger Lotta Krona som sedan två år tillbaka driver en egen skönhetsklinik i Luleå.  

1 juli 2021 trädde en ny lag i kraft i Sverige där bara legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare får göra estetiska injiceringar, och kliniker kontrolleras nu hårt av IVO. 

– Vilket jag tycker är bra. Jag betalar 13 500 kronor per år till IVO, Institutionen för vård och omsorg, och några tusen till kommunen som anmälningsskyldighet. Men att vi bara är sex personer här i Norrbotten som gått med i Estetiska injektionsrådet är ju på tok för lite. Branschen måste bli mer säker för kunderna. 

Krona nämner att vissa aktörer exempelvis beställer hem billiga produkter som injiceras i kunderna, vilket kan få förödande konsekvenser. 

– De kan ta runt 1500 kronor för en behandling om du till exempel vill göra läpparna. Men bra fillers är inte billiga, om priset är lite för bra grundar det sig ofta på en produkt med lägre kvalité. Dessutom använder vissa preparat som är halv-permanenta, det vill säga de tas inte upp i vävnaderna utan kapslar in sig och blir hårda. Tjejer kommer hit och vill ha hjälp ta bort dem, men det är inte alltid det går. De sitter för hårt. Jag tycker så otroligt synd om de tjejerna. De kanske lockas av ett billigt pris men vet inte vad följderna kan bli. 

Certifieringen från Estetiska injektionsrådet garanterar kunden en större trygghet menar Krona. Med den visar man att man har bra utbildningar i ryggen och åker på utbildningar kontinuerligt för att uppdatera sig, att man har en medicinskt ansvarig läkare bakom sig, att man är anmäld till IVO och att man har en ansvarsförsäkring plus en komplikationsbehandlingsplan för kunden.  

– Många tror det bara är plastikkirurgi som kan ge skador. Men injiceringar är inte ofarliga då det kan ge svullnader, blåmärken och i värsta fall skapa en propp i ett blodkärl om man injicerar fel. Men det finns även risker med att vissa i branschen formar extrema utseenden, eller överbehandlar unga tjejer. Den biten håller inte jag på med. 

Hon blev sin egen år 2019 efter att ha varit på Hermelinen i 13 år och jobbat med estetiska behandlingar. 

– Innan dess jobbade jag som sjuksköterska, både på akuten, ambulansen och som operationssjuksköterska. Jag var färdig som 22-åring, så i år har jag jobbat som sjuksköterska i 30 år. 

Hur känner du i tider som dessa, när sjukvården skriker efter folk och du har släppt vårdspåret? 

– Jag har valt att arbeta med estetiska behandlingar och jag hjälper kunder både med deras utseenden men även med spänningshuvudvärk, migrän och överdriven svettning där sjukvården inte kan hjälpa till. Så jag har valt det spåret helt enkelt. 

Hur skulle du säga att din typiska kund ser ut? 

– I och med att jag öppnade precis när pandemin startade har min vanligaste kund blivit en som är i 40-årsåldern, har suttit i zoom-möten och kommer till mig med önskan att se mindre sur och trött ut. 

Sur och trött? 

– Ja, med åren ändras hudens elasticitet och vi kan få den klassiska arga rynkan i pannan och mungipor som hänger ned så att vi ser sura ut, fast vi inte är det. Då kan det passa med lite fillers som återskapar volym i vecket och för mungiporna uppåt igen. 

Vad händer med bilden av åldrandet då? 

– Jag tycker det är vackert att åldras. Rynkor är väldigt vackert, men man kan reducera om man inte känner igen sig själv. Om man tycker att man ser tröttare ut än man är. 

Men då strävar man liksom bakåt? 

– Ja, lite grann. Man vill vrida tiden tillbaka. Men det ska ju vara i harmoni och i balans. Jag har kvinnor här som inte sagt till sina män att de varit hos mig och mannen har plötsligt sagt att "Så skönt att du verkar sova bättre nu. Du ser så pigg ut". 

Viljan att vara vacker, eller se pigg ut och fräsch ut, kan ju vara pressande för många i dag, kanske främst kvinnor. Känner du något ansvar där? 

– Ansvaret är att inte överbehandla. Mitt varumärke är inte att förändra någon, det är att återskapa något man haft och ge dig ett naturligt resultat. Inga överbehandlingar eller dåliga produkter.

Estetiska injektionsrådet

Estetiska injektionsrådet är en sammanslutning av fristående specialister som representerar olika branschorganisationer inom plastikkirurgi och estetisk injicering. 

Rådets målsättning är att öka skyddet för den enskilde patienten som genomgår en estetisk injicering.

Estetiska injektionsrådet är en ideell nonprofit-organisation.

I Norrbotten finns sex stycken behandlare som blivit certifierade via Estetiska injektionsrådet, i Sverige totalt är de drygt 400.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!