Luleå tekniska universitet omges just nu av ett antal byggprojekt. Bland annat på Laboratorievägen, som ligger precis vid campusområdet.
Där bygger Lindbäcks nästan 300 nya student- och forskarlägenheter i flera etapper. Några blev inflyttningsklara i höstas och resten ska stå klara under 2017.
Dessutom har både Akademiska hus och Rikshem mer eller mindre långtgående planer på att bygga studentlägenheter i Luleå.
– Man vet aldrig förrän de står där, men det är alltid lite lugnande att se byggkranar, säger Carl Johan Granqvist som är ordförande i Luleå studentkår.
Egentligen är Granqvist inte särskilt lugn. Bostadsbristen är den viktigaste frågan för både Luleå studentkår och Teknologkåren – de två kårer som representerar studenterna vid LTU – och trots byggprojekten och det faktum att kötiden till studentlägenheterna minskade markant under förra året finns det gott om orosmoln.
Visserligen har studentbostadsbristen i Luleå förutsättningar att vara helt åtgärdad inom en två- eller treårsperiod – men då krävs det att alla planerade projekt faktiskt blir verklighet i tid och det är Carl Johan Granqvist tveksam till.
På kort sikt kommer det definitivt att uppstå problem. LTU:s avtal med hotellet Nordkalotten går ut i sommar, vilket innebär att ungefär 200 studenter måste ställa sig i den ordinarie kön.
– Därför ser vi att kötiden kommer att gå upp igen, säger Carl Johan Granqvist.
Dessutom har den höga byggtakten en baksida. Nyproduktion innebär högre hyror – och i de nya fastigheterna på Laboratorievägen inryms Luleås dyraste studentlägenheter.
En så kallad kompletta – 16 möblerade kvadratmeter – kostar visserligen bara 3 550 kronor i månaden, men för större möblerade ettor ligger hyran mellan 4 778 och 5 231 kronor. Tvåorna på knappt 51 kvadratmeter hyrs ut för ungefär 7 950 kronor i månaden – och den dyraste trean kostar 10 191 kronor.
Kårerna vid LTU anser att ingen ska behöva ha en hyra som överstiger 40 procent av CSN, som ligger på strax över 10 000 kronor i månaden. Men ettorna på Laboratorievägen kostar mer än så och även de större lägenheterna ligger på gränsen.
– Men vi tar det vi får eftersom vi behöver bostäder. Det är bostadsbristen som är den stora nöten att knäcka, säger Teknologkårens ordförande Simon Persson.
Varken Persson eller Granqvist tycker att hyresnivåerna är så problematiska att det är värt att ta striden. De är rädda att en sådan debatt skulle hämma produktionen av nya lägenheter.
– Vi har inte riktigt lyxen att kunna prata hyror just nu, säger Carl Johan Granqvist.