Bostadsbråket i full gång

Luleå väljer fel medicin att bota bostadsbristen menar Hyresgästföreningen och blåser till kamp. Samtidigt halkar Luleå efter i nybyggandet av lägenheter.

"Den oreangea dörren". För att skapa debatt om bostadsbristen turnerar Hyresgästföreningen i kommuner där problemen är störst. Nu var det dags för Luleå.

"Den oreangea dörren". För att skapa debatt om bostadsbristen turnerar Hyresgästföreningen i kommuner där problemen är störst. Nu var det dags för Luleå.

Foto: Karin Bergdahl

Luleå2015-05-27 18:00

Det råder bostadsbrist i Luleå och Hyresgästföreningen vill få igång en debatt på hur problemet ska lösas.

– Vi tycker inte debatten når ut till gemene man. Det gäller ju allmän egendom, säger Ali Qadiri, utredare på Hyresgästföreningen Norrland.

Han delar kommunledningens syn på problemet – att bostadsbristen hämmar tillväxten och försvårar rekryteringen av ny arbetskraft för både privata och offentliga arbetsgivare. Men Ali Qadiri anser att kommunledningen söker ohållbara lösningar och tänker göra ett stort misstag. Han avser givetvis den planerade försäljningen av 3 000 av Lulebos lägenheter.

– Vill man ha en långsiktigt hållbar lösning på bostadsbristen kan man inte sälja ut allmännyttan. Säg den kommun som löst sin bostadsbrist tack vare privata fastighetsägare, säger Ali Qadiri.

Han svarar själv "ingen" på den frågan, detta trots att det byggs väldigt många lägenheter i många kommuner, inte minst i de stora kustkommunerna i norr.

– Det byggs mycket i till exempel Umeå men bara i attraktiva lägen och vilka är det som har råd med de. Och Umeå har betydligt längre kötider för en bostad än Luleå, två till fem år, säger Ali Qadiri.

I Luleå är kötiden för en lägenhet i dag mellan 9-12 månader.

– Det är inte hållbart, menar Qadiri.

Hyresgästföreningen vill att kommunen gör tvärtom och låter Lulebo lösa frågan.

– Det är ju bara att låna pengar och bygga sig ur bostadsbristen. Det har aldrig varit så fördelaktigt att låna pengar, säger Qadiri.

Han pekar på att regeringen lovat statliga stimulanser för de som bygger hyresrätter till skäliga kostnader.

– Vi måste få en bostadsmarknad där även nyanlända, unga, studenter och barnfamiljer får bostad, säger han.

Luleå behöver få fart på byggandet, den jämförelse som tidningen Hem & Hyra gjort visar att det byggs färre nya lägenheter där än i de allra flesta områden med tillväxt (se fakta).

– Vi tar ju ett grepp nu och byter spår. Om vi fortsatt som vi alltid gjort då hade det inte hänt mycket. Jag är förvånad över att Hyresgästföreningen agerar bromskloss nu när vi tar itu med bostadsbristen, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

Han menar att Lulebo inte klarar utbyggnaden på egen hand trots låga räntor och statliga stimulanser.

– Även om man lånar krävs en egen insats och Lulebo har inte det kapitalet, säger han.

Nordström hävdar bestämt att de bolag man vill locka till Luleå är långsiktiga och seriösa hyresvärdar "med socialt ansvar".

– Vi har full koll på de aktörer vi samtalar med, säger han.

Antal lägenheter som förväntas byggas 2015-16:

Gällivare – 250 (brist)

Haparanda – 7

Kalix – 60 (brist)

Kiruna – 383 (brist)

Kalix – 60 (brist)

Luleå – 701 (brist)

Piteå – 404 (brist)

Älvsbyn – 42

Övertorneå – 25

Totalt – 1 872

Övriga kommuner redovisar ingen nybyggnad.

Några andra kommuner i riket:

Umeå – 2 931

Sundsvall – 859

Gävle – 1 301

Skellefteå – 333

Norrköping – 1 734

Linköping – 1 110

Växjö – 828

Norrtälje – 844

Karlstad – 970

Östersund – 533

Källa: Hem & Hyra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om