Bosse bullar snart upp för sista gången

Älskarna av rågkaka får det tufft efter nyår.
Klassiska Bosses Bageri i Notviken lägger ner efter 42 års bakande. Paradprodukten har varit rågkakan.
Det har varit fina år, tycker Bo Hellberg.
? Visst kan jag tänka mig att bli bagare igen om jag fick leva om mitt liv, säger han.

LULEÅ2004-09-30 06:30
Rågkakan är bageriets mest kända bröd. Varje natt matas 200 rågkakor in i den speciella ugnen med stenhäll.<br>Men nu håller Bo Hellberg på med krämbullar när Kuriren besöker bageriet en förmiddag. Nattens och morgonens rusch är avklarad och nästa dags bakande förbereds.<br>Bo Hellberg kavlar ut en degskiva. Han lägger den i en maskin som snabbt och behändigt trollar fram bullarna.<br> ? Jag sätter bullarna i frysen. I morgon får de jäsa och därefter gräddar vi dem, säger Bo Hellberg glatt och lyfter in plåtarna i frysrummet.<br>Lång kundlista<br>Han började i branschen som 13-årig lärling. Och på den vägen blev det. 1969 startade han och frun Violeth bageriet i Notviken, ett bageri som blivit en institution för många.<br>Barer, restauranger, skolor, elevfik, Ferruform, universitetet, kommunen. Listan på kunder kan göras lång.<br>Bo Hellberg, 65, har varit igång sedan tidig natt. Vid 02.30 kör han igång och har så gjort i många år. Trots uppstigningen ser han pigg och glad ut. Och de där två fikabröden, helst bullar, som han sätter i sig till kaffet två gånger om dagen, har inte satt sig någonstans.<br>Efter nyår ska det dock vara färdigbakat.<br> ? Vi lägger ner, säger Bo Hellberg. Vi trodde att pojken eller flickan skulle överta. Men han kan inte och hon vill inte. Någon annan som kan ta över? Nja, det vet vi inte.<br>Hustru Violeth inflikar:<br> ? Man ska nog jobba båda två på ett sådant här bageri. Att vara bagare är en viss livsstil genom de tidiga morgonarna.<br>Bo Hellberg drar sig tillbaka med ålderns rätt.<br> ? Jag känner av att jag blir mer och mer trött. Och får mer ont, påpekar han och nämner sina axlar som öm punkt.<br> ? Det är svårt att trappa ner också. Här måste vi leverera varje dag, kan inte gå ner i arbetstid och jobba kanske tre dagar i veckan som i andra yrken.<br>Pekar på baksidorna<br>I dag arbetar de två i bageriet tillsammans med dottern Annika. Hon vill alltså inte ta över, utan har efter drygt tio år på bageriet börjat plugga.<br> ? Jag vill inte hålla på och stiga upp så tidigt, menar hon och pekar på yrkets baksida.<br>Paradprodukten är rågkakan, som gräddas i en riktig stenugn. Fast eluppvärmd.<br> ? Vi har provat baka i vanlig ugn också men det blir inte alls lika bra, fastslår Violeth Hellberg.<br>Nu väntar sovmorgnar, stugan i Sundom och litet mer socialt liv för paret.<br> ? I regel är vi klara här vid tretiden och då äter vi middag, berättar Bo Hellberg. Sedan ordnar vi följesedlarna för nästa dag. Ibland går man till någon bekant eller på hockey. Men nej, under veckorna vete fasen om det blir så mycket av socialt liv.<br>Visst kan han tänka sig bli bagare i nästa liv också.<br> ? Jodå, det tror jag nog.<br>Violeth Hellberg utvecklar ämnet under tiden hon häller upp kaffe och ställer fram ett fat fikabröd.<br> ? Om du hållit på så mycket och länge med något måste du trivas med det. Jag kommer att sakna kundkontakterna och gubbarna i butiken. Det här är också ett rörligt och varierat jobb. Du får göra allting. Baka, vara i affären. Köra ut bröd.<br>Till bageriet hör en liten brödbutik vägg i vägg med ugnar och bakbord. Bosses Bageri kör dessutom ut brödet till kunderna med egna bilar.<br>Morgnarna kan vara jäktiga.<br> ? Vid sjutiden måste allt vara klart. Då ska vi köra ut brödet. Men sedan kan vi lugna ner oss litet.<br>Pigge Bagar-Bosse har faktiskt bara varit krasslig och borta från bageriet en enda gång under årens lopp.<br> ? Jag var tvungen att gå ner och köra degarna, men gick upp till lägenheten sedan. Jag orkade inte köra ut brödet.<br>Har en framtid<br>Bageriet har varit ett gott levebröd under åren.<br> ? Jo, vi har överlevt. Men inte har timlönen varit hög, framhåller Violeth Hellberg. Fast samtidigt har man haft en frihet som varit bra.<br>Rågkakornas tid längst ner på Notviken är snart förbi. Och rågkakefantasterna får hårda tider efter nyår när Bosses lägger ner.<br>Bo Hellberg är dock tämligen övertygad om att de mindre bagerierna har en framtid i dessa bagerifabrikernas tidevarv med bröd som ibland fraktats 100 mil till konsumenterna.<br> ? Leveranser till matvaruaffärerna tror jag inte på. Det finns ju nästan inga kvar längre. De stora, exempelvis Kvantum, har kontrakt via ICA med Skogaholm.<br>Underlag finns på annat sätt, framhåller Violeth Hellberg.<br> ? Vi har hur mycket som helst att göra. Plus att vi får säga nej till en del.<br>Vårt dagliga bröd i mindre skala kanske överlever, trots allt.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om