Borgerliga satsar på närvårdsreformer

En närsjukvårdsreform. Det kommer de borgerliga partierna satsa på om de kommer till makten i landstinget. I satsningen ingår ett husläkarsystem.
- Vi vill ha fri etablering inom sjukvården, det kommer att locka läkare att etablera sig här, säger moderaten Maria Salmgren.

LULEÅ2006-09-06 06:00
De borgerliga partierna i landstinget samarbetar i det de kallar Vårdalliansen. Nu driver de en gemensam valkampanj. I deras vallöften ingår en så kallad närsjukvårdsreform. Det handlar bland annat om att primärvården och länets sjukhus ska samarbete på ett nytt sätt.
- Vi vill att sjukhusläkare turas om att arbeta på vårdcentraler. Det höjer allas kompetens och blir till nytta för patienterna, säger Maria Salmgren som är gruppledare för moderaterna i landstinget.
Vårdalliansen vill också införa ett husläkarsystem. Tanken är att alla norrbottningar ska kunna välja sin läkare - oavsett om det är en privatläkare eller läkare som arbetar inom landstinget.
Alliansen vill också införa fri etablering inom sjukvården.
- Många unga läkare vill inte vara landstingsanställda, de vill inte arbeta i en stor och tung organisation. Därför skulle många lockas att komma hit om vi införde fri etablering, säger Maria Salmgren.
Socialdemokraterna säger att fri etablering bara gynnar större kommuner.
- Vi tror att det är tvärtom, med fri etablering och ett klart avgränsat uppdrag kommer många läkare att vilja etablera sig här i Norrbotten, säger Maria Salmgren.
Ni talar om att stärka närsjukvården. Hur går det ihop med Anders Manstens planer på att stänga fem vårdcentraler i Luleå?
- Anders Mansten är feltolkad, han vill inte stänga några vårdcentraler. Det han sagt är att om vi inför fri etablering kommer det att innebära att fem vårdcentraler i Luleå måste stängas, säger Jens Sundström som är gruppledare för folkpartiet i landstinget.
Bland de saker som Vårdalliansen vill införa hör också palliativ vård (vård i livets slutskede) i hela länet. Dessutom vill man ha en satsning på förebyggande hälsovård.
Ni talar om olika reformer som ni ska införa när ni kommer till makten. Men ni tillsammans har färre mandat än sjukvårdspartiet, för att inte tala om de styrande socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Hur går det ihop?
- Inför valet utgör vi en enhet men efter valet kan vi samarbeta med andra, som sjukvårdspartiet, säger Maria Salmgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om