- Våra chefer jobbar väldigt intensivt för att hinna slutföra sommarbemanningen. En del är klara och andra håller som bäst på att slutföra sin rekrytering, säger Håkan Dahlqvist, personalchef på socialförvaltningen i Luleå kommun.
Det händer att tilltänkta vikarier får andra jobb och lämnar sena återbud, säger Dahlqvist, så rekryteringen pågår vanligen in i det sista.
Men i år är det en kamp mot klockan.
Om inte parterna i konflikten når en uppgörelse före måndag den 29 april träder Kommunals varsel i kraft, vilket innebär nyanställningsblockad för samtliga kommuner och landsting.
- Det borde vara ett bra förhandlingsläge för vikarierna. Nu kanske de för en gångs skull får betalt i enlighet med vad arbetet är värt, säger Kommunals ombudsman Vanja Nyberg.
Luleå kommun nyanställer omkring 400 semestervikarier och utöver det en grupp som även vikarierar under resten av året.
"Dra tillbaka"
Enligt Håkan Dahlqvist kan ordinarie personal drabbas om inte schemapusslet blir löst.
- Vi har alltid möjligheten att dra tillbaka lagda semestrar. Det innebär att vi får dra tillbaka semestrar för personal som vi har, säger han.
Vanja Nyberg tolkar Dahlqvists uttalande som ett tecken på att arbetsgivarna är pressade. Att dra in semestrar skulle inte kunna ske utan skarpa reaktioner från medarbetarna.
- Tror han att det är en framkomlig väg för hans personal så vet jag inte vad jag ska säga. Då får de kämpa hårdare för att få ett avtal klart. Även Luleå kommun kan påverka Sveriges kommuner och landsting, säger Vanja Nyberg som anser att varslet ger önskad effekt:
- Det är inte meningen att vår konflikt ska vara lindrig.
Även i Piteå, där cirka 300 sommarvikarier årligen anställs i kommunal vård och omsorg, snabbar man på arbetet.
- Vi har ett stort arbete framför oss och det är naturligtvis ett mål att klara bemanningen. Vi vet också hur det sett ut tidigare år med sena avhopp och sjukdomar som vi inte kunnat förutse. Det är svårt att i dag säga hur vi klarar sommaren, men vår förhoppning är att vi ska kunna lösa det precis som tidigare somrar, säger Sara Öhgren, personalkonsulent.
När det gäller förhandlingsläget för blivande vikarier, säger hon:
- Vi sätter lön utifrån utbildning och erfarenhet precis som vi gjort tidigare.
"Inga signaler"
Vanja Nyberg tror att varslet blir verklighet.
- Vi har inte fått signaler om att parterna har närmat sig alls. Man verkar fortfarande inte prata med varandra, säger hon.
Christina Rogestam på statliga Medlingsinstitutet utsågs den 16 april till en av tre medlare i konflikten där Sveriges kommuner och landsting (SKL) och arbetsgivarförbundet Pacta förhandlar med Svenska kommunalarbetareförbundet.
- Vi jobbar på men jag ger inga kommentarer, säger hon.