Bönderna tror på framtiden
Framtidstron ökar bland de svenska bönderna överlag. Det visar LRF:s årliga lantbruksbarometer. När det gäller de norrbottniska jordbrukarna är optimismen mer dämpad men fler än var fjärde har i alla fall investerat i byggnader under det gångna året. - Det är en pressad bransch där kostnaderna ökar och vinsterna minskar, säger Pär Isaksson, ordförande för LRF i Norrbotten.
- Det här är en attitydundersökning där de intervjuade bönderna fått tala om vad de tror ska ske den närmaste framtiden, säger Pär Isaksson.
Norrbotten ligger klart över riksgenomsnittet när det gäller investeringar i maskiner och byggnader under det gångna året. Hela 37 procent av länets lantbrukare har satsat på nya maskiner jämfört med riksgenomsnittet 32 procent.
Ombyggnadsvåg
Siffrorna sjunker emellertid och när det gäller kommande investeringar är länets bönder ungefär lika positiva som sina kollegor i resten av landet. Undersökningen visar att 17 procent (16 i hela riket) av länets bönder har planer på att köpa nya maskiner det närmaste året.
- De konkreta investeringsplanerna är mindre än för några år sedan men det kommer nog en ombyggnadsvåg eftersom många bönder planerar att lämna mjölken och i stället bli köttproducenter, säger Torgny Långström, lantbruksansvarig på LRF Konsult.
Anledningen är dels sjunkande mjölkpriser och dels att många med gammal utrustning drar sig för dyra investeringar i en produktion som har en osäker framtid.
Trivs bra
Swedbank är böndernas viktigaste och största finansiär.
- Vi har väldigt lite bekymmer med lantbrukskrediterna och kreditförlusterna är små, berättar Stig Nilsson, lantbruksansvarig på Swedbank i Luleå.
Bönderna i Norrbotten är mycket stolta och glada över sitt jobb. Hela 96 procent av dem trivs ganska eller mycket bra med jobbet. Dessutom känner 79 procent av länets lantbrukare att konsumenterna har förtroende för dem. Det är fem procentenheter fler än riksgenomsnittet.
- Dessutom visar andra undersökningar att konsumenterna har ännu större förtroende för den svenska bonden. Vi är uppskattade och det är ju en bra grund att bygga vidare på, säger Pär Isaksson.
Nya områden
Framtidens bönder kommer alltså att i högre utsträckning vara köttproducenter än mjölkdito men det finns andra områden som en bonde kan satsa på.
- I Norrbotten har vi bestämt oss för att i första hand titta på de tre områdena energi, turism och entreprenad. Här finns mycket att göra, säger Håkan Stenmark, företagscoach på LRF.
Stenmark är en del av en nationell LRF-satsning på alternativa inkomstkällor för bönderna. Varje län har en egen företagscoach.
Han menar att många bönder kommer att satsa på energieffektivisering av sina gårdar de närmaste åren. Alternativa energikällor som vindkraft, flis, pellets och biogas kommer starkt.
- Bönderna måste våga investera, inte bara sitta och vänta, säger Stenmark.
Han berättar att det planeras en anläggning för biogas i Tornedalen och när det gäller vindkraft är intresset så stort att ett seminarium kommer att hållas i Sikfors den 2 maj.
Jakt och fiske
Bönderna ska också bli bättre på att ta emot turister på sina gårdar. Spa-anläggningar, pensionat, jakt, fisk och olika hästaktiviteter är tänkbara inkomstkällor.
- Böndernas maskinpark utnyttjas dåligt och vi vill samarbeta med kommunerna för att hitta entreprenadlösningar, säger Stenmark.
LRF-basen Pär Isaksson menar att den här sortens utökning av verksamheten för en bonde är en nyhet i Norrbotten.
- Men nu pratar vara och varannan bonde om det - att ha ytterligare ett ben att stå på, säger han.
Grönsaksodling är nästan en okänd verksamhet i länet. En av dem som ändå vågat är Tanya Hultman i Holmträsk som odlar morötter. Hon är förvånad över att det inte är fler som satsar på grönsaker.
- De flesta grönsaker går att odla i Norrbotten och efterfrågan från butiker och konsumenter är enorm. Vår mark räcker inte till för att möta behoven. Vi säljer allt vi producerar men det räcker bara till några butiker i Piteå, säger hon.
Fler ryms
Tanya Hultman menar att det finns utrymme för många fler grönsaksodlare i Norrbotten.
- Alla grönsaker som växer i Norrbotten smakar bättre och har högre sockerhalt på grund av de långa dagarna, säger hon.
Tomas Leijon, chef för Swedbank i Norrbotten, tycker att det finns lite för få idéer hos länets bönder.
- Vi vill gärna se ännu mer entreprenörskap, säger han.
Klimatfrågan är ny för året i lantbruksbarometern. Efter de två svåra stormarna är bönderna i södra Sverige mycket oroliga för framtiden.
- Oron i Norrbotten är inte alls lika stor, berättar Isaksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!