Orden summerar det som hänt på drygt tio år.
Från låg nivå har företagen på var sitt håll återskapat det Scan hade innan.
Fortsättning följer. Norrbottensgården, slakteriet som Norrbottensbönderna startade i vrede över Scans nedläggning i Luleå, köper 30 procent av charkföretaget Nordchark, som startades av anställda i Scan.
Delar på
Företagen behåller varumärkena men räknar med att låna personal av varandra. Samtransporter ska ske. En gemensam säljare anställs för Västerbotten/Ångermanland. Nordchark knyts hårdare till lokalproducerat kött. Norrbottensgården hade funderingar på ökad förädling, nu kommer möjligheten via Nordchark.
- Vi skapar helt andra förutsättningar för Norrbottensgården, säger Ingemar Hansson. Lantbrukarna är nu delägare i ett förädlingsföretag, konstaterar han.
- Vi ser att vi kan komplettera varandra och gör vinster av att samarbeta. Är du liten är det svårt agera på egen hand, säger Per-Olof Bucht, vd i Nordchark.
Personalen ska inte minska, lyder budskapet.
- Det är svårt säga något ... vi blir säkert starkare tillsammans. Det är bra att det inte var ett stort företag söderifrån som gör affären. Vi vet hur det gick med Scan, säger Roger Mikko, med bakgrund i Scan och Nordchark.
Ungefär samma nu
Läget var ett annat i slutet av 1990-talet. Det var då Scan lade ner slakteriet och vidare hantering på Storheden.
- 1999 fanns i princip ingen, säger Per-Olof Bucht.
Scan expedierade på sin tid 4.000 ton kött och charkvaror per år. Företaget hade 120 anställda och omsatte 180 miljoner kronor.
Norrbottensgården slaktar 3.500 ton, långt mer än tidiga förhoppningar, och Nordchark expedierar 1.400 ton charkprodukter per år. Tillsammans har företagen 55 anställda och en omsättning på 110 miljoner kronor. Båda redovisar vinst.
Av jämförelsen framgår att det är i antalet jobb det skiljer. Företagen, som har större kapacitet än vad de producerar, hoppas på mer av köttproducerande bönder i övre Norrland.
Redan innan affären hade Nordchark en fot inne i Norrbottensgården. Detsamma gäller Nyhlén Hugoson, vars utveckling senaste tio åren också är anmärkningsvärd.