Bonden dör medan marken växer igen

Åkermarken krymper och ersätts av sly och buskar. Det finns gott om outnyttjad odlingsmark i Norrbotten och samtidigt slåss länets jordbruk för sin överlevnad.

Vyn blir sly. Det estetiska värdet av öppna landskap anses obestridligt.  Och här finns en reserv för utökad livsmedelsproduktion i länet. Men utvecklingen går åt andra hållet och åkermarken förslyas.

Vyn blir sly. Det estetiska värdet av öppna landskap anses obestridligt. Och här finns en reserv för utökad livsmedelsproduktion i länet. Men utvecklingen går åt andra hållet och åkermarken förslyas.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-12-29 06:00

Norrbottens jordbruk är unikt – ingen annanstans i världen odlas det grödor så långt norrut. Det finns jordbruk på samma breddgrader även i Norge och Finland men där odlas inte lika mycket spannmål, potatis och trädgårdsväxter som i Norrbotten.

Odlandet i länet tog fart i slutet av 1800-talet. Allt mer land togs i bruk och 1951 nåddes kulmen. Men sedan började skogen sin återerövring av det öppna landskapet.

I dag finns det mindre än hälften av åkern kvar. Resten har blivit skog eller buskage – en process som fortsätter.

– Ja, mycket kommer att slya igen. Och det blir ju marker som är närmast ogenomträngliga, säger Nils-Olof Lindfors, ordförande för LRF

LRF vill dock inte att markägare som enbart vill hålla nedlagd odlingsmark öppen ska ha stöd

– Vi jobbar stenhårt för att stöden enbart ska gå till aktiva brukare, säger Lindfors.

Nedlagd åkermark kan dock tas i bruk igen om trenden vänder. Det finns tillräckligt med åker för att fördubbla antalet kött- och mjölkdjur.

LRF drömmer också om en växande produktion av mat med exklusiva förtecken – "vår motsvarighet till champagne", som Lindfors säger:

– Det är ett framgångsrecept, vi måste hitta våra nischer. Ingenstans i världen kan man odla så långt i norr som här. Vi är unika, vi förknippas med renhet, med ren luft och jord samt rent vatten.

Norrbotten kan aldrig konkurrera med billig mat menar LRF-basen.

– Men det som är exklusivt är inte priskänsligt. Det är svårt att vara en del i den stora matproduktionen, det är bättre att nischa sig mot marknader där man kan ta betalt, säger han och fortsätter:

– Men det är bråttom, den sista vagnen håller på att lämna stationen. Om jordbruket försvinner så bryter infrastrukturen på landsbygden samman.

Jenny Bucht, landsbygdsutvecklare på länsstyrelsen, menar att lantbruket i länet bör fortsätta att satsa på kött och mjölk. Det passar skogslänen medan spannmål odlas i södra Sverige.

– Det är att ta vara på de bästa förutsättningarna för båda, säger Bucht.

Men samtidigt ska vi äta och dricka mindre kött och mjölk?

– Det handlar om konsumtion, det betyder inte att vi måste ändra vår produktion, säger hon.

Jenny Bucht menar att länets åkermarker är väl anpassade för att odla gröda till nötkreatur.

– Kom ihåg att djuren i Sverige är friskast i världen och djuren i Norrbotten är friskast i Sverige, säger hon.

Och den åkermark som växer igen?

– Det handlar om landskapbilden, det borde vara en fråga för kommunerna.

Fakta

1951 fanns det 86 000 hektar åkermark i länet – i dag finns 33 500 hektar kvar. Cirka 15 procent av marken nyttjas för spannmålsodling. 1866 fanns det 7 481 hektar åkermark.

Åkermarken utgör en ytterst liten del av Norrbotten, 0,3 procent.

1866 fanns det 32 000 nötkreatur, 1951 fanns det 71 000 och i dag cirka 20 000 (kor, tjurar och kalvar).

I dag finns det cirka 10 000 får i Norrbotten. 1866 fanns det 46 000 stycken.

En procent är en vanlig siffra för länets jordbruk; 1,2 procent av länets befolkning arbetar där och Norrbotten har en procent av landets åkermark och jordbrukare.

Fakta: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om