Bonde - landets farligaste yrke

Lantbruket skördar tolv människoliv om året i Sverige.
Det är på tok för mycket, menar Jordbruksverket och Skogsstyrelse i sin gemensamma larmrapport.
- Vi är alldeles för nonchalanta, säger Hans Sundström, jordbrukare i Persön.

LULEÅ2007-07-05 06:00
Lantbruket är Sveriges farligaste bransch. Olyckstalen är två till tre gånger högre än i bygg- och transportsektorn, som näst efter lantbruket är de mest olycksdrabbade.
Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har nu gemensamt presenterat en rapport som innehåller ett åtgärdspaket på 39 miljoner kronor.
Motorsågskörkort och individuell rådgivning är några av de viktigaste vapen för att få ner olyckstalen.

Trötta och nonchalanta
Trädfällning med motorsåg, tunga maskiner, hantering av stora djur och användning av bekämpningsmedel är några av de farligaste arbetsuppgifterna inom lantbruk.
Hans Sundström kryddar på med två ingredienser: nonchalans och trötthet.
- Jordbruket är ganska säkert så länge man behåller skärpan. Tyvärr är det lätt att bli nonchalant, man glömmer helt enkelt bort att man jobbar med stora och farliga maskiner. Dessutom kan tröttheten spela in. Jobbet är så väderberoende, så ibland måste man passa på när det är bra väder och jobba långa pass, säger Hans Sundström, som i dagarna har fullt upp med att slå höet.

Färre arbetsmiljösatsningar
Arbetet med att förhindra olyckor inom lantbruket har drivits av näringslivet och försäkringsbolag med stöd av staten under lång tid. Sedan 1990-talet har dock satsningarna på arbetsmiljön minskat. Och olyckorna ökat.
I dag kostar olyckorna samhället mellan två och tre miljarder kronor varje år.
Jordbruksverkets utredning visar att företagen behöver hjälp utifrån för att kunna åtgärda problemen, framförallt genom rådgivning. Det behöver ske på gårdsnivå för att effektivt kunna identifiera olycksrisker.
Men en individuell anpassad rådgivning är dyr och Jordbruksverket tror att den måste subventioneras för att huvudtaget efterfrågas. Hans Sundström ser positivt på initiativet, men är tveksam om det finns någon efterfrågan bland bönderna.
- De är vana att klara sig själva, säger Hans Sundström.

Motorsågskörkort
I det småskaliga skogsbruket är motorsågen den stora boven.
Motorsågskörkort är ett effektivt sett att minska olycksfallen, tror Skogsbruket. Utredningen föreslår därför en subventionering genom att den som köper motorsåg får en värdecheck med rabatt på kostnaden för utbildning i Motorsågskörkort.
- Det låter som en bra idé, säger Karl-Erik Sundström, skogsarbetare och yngre bror till Hans. Motorsågen är den farligaste maskinen vi använder och framförallt unga skulle nog behöva ha ett körkort för att få använda den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!