Boendet som ska minska trycket på äldrevården

Det har kostat 90 miljoner kronor och har enligt kommunledningen redan minskat trycket på Sunderby sjukhus. På torsdagen invigdes de nya delarna av Bergvikens vård- och omsorgsboende.

Viktig del. Kommunalråd Niklas Nordström talade om att en god äldreomsorg med välplanerade boenden och verksamheter är en viktig del av Luleås utveckling.

Viktig del. Kommunalråd Niklas Nordström talade om att en god äldreomsorg med välplanerade boenden och verksamheter är en viktig del av Luleås utveckling.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2018-02-15 20:03

– Det har haft den direkta effekten att vi har kunna ta hem de äldre som är färdigbehandlade från sjukhuset och vi har inget betalningsansvar för sjukhusplatser längre, säger socialnämndens ordförande Fredrik Hansson (S).

Enligt honom är det de 18 trygghetsplatserna på boendet som har gjort det möjligt för fler sjukdomsdrabbade men medicinskt färdigbehandlade äldre att lämna sjukhuset. Vistelsetiden på trygghetsplatserna ska maximalt vara några veckor.

Ser ni några risker för att människor blir kvar på trygghetsplatserna när köerna till vård- och omsorgsboendena är långa?

– Jag ser väl inte någon sådan risk. De här platserna ska vara just korttidsplatser. De är till för de äldre som är för sjuka för att kunna komma hem. Där får man vara tills man har blivit sitt bästa jag och kan åka hem igen.

Ett 20-tal nya vård- och omsorgsplatser har också tillkommit med nybygget på Bergviken.

Till tonerna av levande musik klipptes bandet av kommunalråd Niklas Nordström (S), som konstaterade att det nya boendet är en viktig del i Luleås utveckling.

– Det är en välorganiserad och välplanerad vård- och omsorgsverksamhet som bedrivs här. Om några år kommer vi ha ett lika stort vård- och omsorgsboende färdigt på Kronanområdet.

Det påpekades i samband med invigningen att boendet på Bergviken inte enbart är ett vård- och omsorgsboende, utan också en plats där många olika kompetenser samlas under ett och samma tak.

– Boendet gör det möjlig att samla kompetenserna kring de svårt sjuka äldre. Det ligger också nära Midskogens boende och boendet på Kallkällan. Det blir som ett äldrecentrum.

Den 26 februari invigs också en mötesplats för anhöriga i anslutning till boendet.

Närsjukvårdschefen för Luleå-Boden, Kristina Myhr Eriksson, konstaterar att Luleå kommuns arbete för att ta emot fler färdigbehandlade patienter går åt rätt håll.

– I och med boendet på Bergviken tror vi att det ska bli ännu bättre.

Gör kommunen tillräckligt nu?

– Det vet vi inte, vi måste vänta och se vad som händer.

Regionrådet Anders Öberg (S), ser också positivt på utvecklingen och menar att Luleå kommun har fått ett helt annat flöde för sina patienter och vårdtagare och därmed har man minskat belastningen på Sunderby sjukhus. Han lyfter också fram det nya hemsjukvårdsteamet som Luleå kommun och Region Norrbotten driver tillsammans.

– Ytterligare en åtgärd som har varit positiv, framför allt för patienterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om