Boenden läggs ned – föräldrar informerades inte

Föräldrar och FUB Luleå är kritiska till att kommunen tänker stänga tre korttidsboenden och flytta verksamheten till Lulsundet.

Anna-Carin Mukka och sonen Albin, 17 år. "Det ska inte vara en förvaring, jag är jätterädd för det" säger Anna-Carin Mukka om oron hon känner inför att tre korttidsboenden ska flyttas till ett hus.

Anna-Carin Mukka och sonen Albin, 17 år. "Det ska inte vara en förvaring, jag är jätterädd för det" säger Anna-Carin Mukka om oron hon känner inför att tre korttidsboenden ska flyttas till ett hus.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2020-12-08 05:00

Vår nyhet om att Luleå kommun planerar att stänga korttidsboendena Strandvallen, Gammelstad och Regnbågen kom som en obehaglig överraskning för både föräldrar och FUB Luleå (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning). I torsdags behandlade socialnämndens arbetsutskott ärendet, som innebär att korttidsverksamheten ska flyttas till Lulsundet, till lokaler som i dag inrymmer ett vård- och omsorgsboende.

– Vi har inte fått veta någonting. Det står att vi är informerade, men det stämmer inte, säger Lotta Mäki som är mamma till en 16-årig pojke.

Mammorna vi träffar är mycket oroliga över vad sammanslagningen kommer att innebära. Deras barn har olika behov och de är rädda för att grupperna blir stora, där individer med alltför olika behov och diagnoser blandas. Barn som blir utåtagerande och högljudda kan skrämma andra barn, så att de drar sig undan och avskärmar sig.

– Det ska inte vara en förvaring, jag är jätterädd för det, säger Anna-Carin Mukka som är mamma till Albin, 17. 

De tre korttidsboendena har olika inriktningar. På Strandvallen vistas ungdomar och vuxna mellan 14 och 35 år som har neuropsykiatriska diagnoser och psykisk ohälsa. På Gammelstads korttidsboende vistas ungdomar och vuxna som har stora hjälpbehov. Regnbågen i Sunderbyn tar emot barn.

– Det är besparingar det handlar om, man vill slå ihop korttidsboendena för att kunna använda personalen, säger Anna-Carin Mukka.

– Personalen kommer att ingå i samma schemagrupp, då blir det mindre kontinuitet, befarar Eva Sandström som har en dotter som vistas på Regnbågen. 

Eva Sandström känner till lokalerna på Lulsundet, eftersom hon arbetar inom äldreomsorgen. Hon har många frågor hur lokalerna ska kunna anpassas. 

– Det finns inga gemensamma ytor, det är bara två avdelningar med 18 rum, säger hon.

FUB Luleå är kritiskt till kommunens agerande. Det har inte skett någon samverkan och varken FUB eller anhöriga har informerats.

– Det här går emot LSS. Där står det tydligt att kommunen ska samverka med oss som intresseorganisation, säger Ingrid Renberg, ordförande. 

Hon är också kritisk till storleken på det nya korttidsboendet på Lulsundet, som ska få cirka 14 platser.

– Det blir ett alltför institutionsliknande boende. Det ska inte vara mer än fyra platser när det gäller barn och det ska vara en hemlik miljö.

17 december ska socialnämnden ta upp ärendet för beslut.

LSS

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och syftar till att den som har en omfattande funktionsnedsättning ska kunna ansöka om stöd för att leva ett så gott och självständigt liv som möjligt.

Huvudsakligen är det kommunerna som har ansvar för att LSS följs. Kommunen ska följa upp vilka som kan få stöd, ta reda på behoven och erbjuda det. Vid varje insats ska hänsyn till den enskildes behov tas.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!