Bodensare toppar pendlarligan

I Norrbotten pendlar 18 653 personer över en kommungräns för att komma till jobbet. För Kristina Wikslund, som pendlat sedan 2003, är arbetskamraterna viktigaste orsaken.

Vanligast i storstäder. Pendling och pendlare är vanligast i i och runt storstäderna, där det också är vanligare med allmänna kommunikationer som tåg och buss. Men flera pendlar också i bil, en person i varje bil.

Vanligast i storstäder. Pendling och pendlare är vanligast i i och runt storstäderna, där det också är vanligare med allmänna kommunikationer som tåg och buss. Men flera pendlar också i bil, en person i varje bil.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2018-01-25 05:00

Enligt TT:s undersökning arbetspendlar 18 653 norrbottningar. Den stora pendlarkommunen i länet är Boden där 15 procent av dem som arbetar bor i en annan kommun och pendlar in och 31 procent pendlar ut för att komma till jobbet.

Kristina Wikslund är pendlare. Varje morgon senast klockan sju sätter hon sig i bilen i Luleå för resan till arbetsmarknadsförvaltningen i Boden.

– Jag trivs med de kollegor jag har. Det är den överväldigande orsaken till att jag valt att stanna i Boden.

Hon har pendlat sedan 2003. I början åkte hon mycket buss, men det visade sig att det var trassligare än att ta bilen.

– Bussen till och från Boden går från busstationen och jag måste åka anslutningsbuss för att ta mig hem och dit.

Restiden kunde bli upp till tre timmar om dagen, med bussbytena. Med bilen går det fortare, någon timme i vardera riktningen.

– Man kan se det som positivt i pendlandet att man kan sitta och reflektera, lyssna på nyheter och musik, säger Kristina Wikslund.

Kiruna är den kommun i Norrbotten där minst antal pendlar ut ur kommunen för att jobba. Det handlar om fyra procent av de som arbetar. Motsvarande siffror för Luleå är 23 procent inpendlande och elva procent som pendlar ut. Älvsbyn är också en kommun där en stor del av arbetsstyrkan reser till andra kommuner dagligdags, 26 procent av dem som jobbar i kommunen.

Att pendla till jobbet, lägga timmevis på att transportera sig, är inte helt ofarligt. Det menar Kristoffer Mattisson som doktorerat på ämnet på arbets- och miljömedicin Syd vid Lunds universitet.

Pendling, om med det förstås att resa över kommungränsen för att arbeta, är av naturliga skäl väldigt vanligt i Stockholmsområdet och runt de andra större städerna. I Botkyrka utanför Stockholm utpendlar 70 procent av samtliga förvärvsarbetande som bor där. I Burlöv i närheten av Malmö utpendlar 75 procent.

Att pendla kan innebära möjligheter till en högre lön, bättre boende, mer attraktivt jobb eller kanske ett jobb över huvud taget. Flera pendlare pekar också på andra fördelar med pendlingen; att få jobba i fred och kunna svara på mail och annat utan att bli störd. En förutsättning för det är att arbetsgivaren går med på att pendlingstiden kan räknas som arbetstid, att man utför arbete på bussen eller tåget. I bilen kan det vara svårare att arbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!