Boden översvämmades av hundar

Vad är det för likhet mellan en svart atlet och en bordercollie?  Vad ska man säga till en hund för att få den att springa ännu fortare?  Vad händer om du korsar ett läppstift med en fladdermus?  Varför klipper man pudlar så de liknar lejon?  Allt du velat veta om hundar, men inte vågat fråga.  I helgen fanns svaren i Boden.

BELÖNING. Curry, sjuårig borderterrier, blir belönad av Ewa Vrang från Umeå. Att han inte hamnade på prispallen spelar absolut ingen roll.

BELÖNING. Curry, sjuårig borderterrier, blir belönad av Ewa Vrang från Umeå. Att han inte hamnade på prispallen spelar absolut ingen roll.

Foto: Sara Moritz

LULEÅ2008-07-14 06:00
Stor hundfest, utlovade Bodens brukshundklubb som i helgen arrangerade en agilitytävling med deltagare från hela Sverige, norra Finland och södra Skåne. För den som saknar hund eller har hunden bara för att inte behöva gå runt Gültzauudden ensam, kan jag berätta att agility är den vanligaste tävlingsdisciplinen för hundar. Det handlar om en hinderbana som hunden ska ta sig igenom så snabbt som möjligt, helst utan fel. Till sin hjälp har hunden en hysterisk hundförare som springer bredvid, pekar och skriker ut kommandon. De vanligaste kommandon är "slalom", "hoppa", "tunnel" och "neeej, inte dit". - Det viktigaste i agility är att hunden och föraren är samspelta, säger Sven Karlsson. Han om någon borde veta. Sven har en massa SM-medaljer i sitt vitrinskåp hemma i Sundsvall. Nu är han här i Boden som en sista uppladdning inför SM- utagningarna i Karlstad nästa helg. - Det gäller att pricka formtoppen till nästa helg, säger Sven Karlsson som i dag tävlar med sjuårige Flax, regerande SM-mästare. Sven driver ett företag som gör hinder till agility, så att påstå att hans liv kretsar kring sporten är ingen överdrift. Som tur är för Sven, delar hans fru intresset. - Annars är det kört. När vi går ut med vänner, går vi hem tidigare därför att ingen vill lyssna på när vi pratar om hundarna, skrattar Sven och berättar att han har ett oslagbart knep för att få Flax att springa fortare. Det är mer effektivt än anabola steroider och lagligare än välling. - Flax har en tennisboll som han älskar. Så när hunden före oss startar viskar jag till Flax att hunden framför har hans boll. Då blir han som tokig och vill komma snabbt i mål, säger Sven. Får han bollen sen? - Ja, bollen ligger redan och väntar på honom efter sista hindret, skrattar Sven Karlsson. Ultimata rasen
Flaxter är en bordercollie, den ultimata agilityhunden. - Rasen är perfekt för agility. Hundarna är snabba, lyhörda, kontaktsökande och samarbetsvilliga, säger Sven Karlsson. Hundarna har alla förutsättningar, de är som svarta sprinterlöpare. Men att ha en svart sprinterlöpare i startfållan räcker inte i agility. - Det måste finnas kemi mellan hund och förare. Om inte hunden litar hundra procent på föraren blir den osäker och gör misstag. Pratar vi om hundar eller kvinnor nu? - Det är lite som i ett vanligt förhållande faktiskt. Man tillbringar så mycket tid tillsammans och kemin och förtroendet är så viktigt, säger Sven Karlsson. Om Sven har den snabbaste hunden, så har Bodentjejen Elsa Huhta tävlingens minsta hund. Diva är en tvåårig dvärgpapillion och ser ut som en blandning mellan ett läppstift och en fladdermus. Väldigt, väldigt liten, men med gigantiska öron. Det har inte varit Divas dag. Slalom mellan pinnarna blev för svårt och hon diskades. Men matte, 13-åriga Elsa, är inte missnöjd för det. - Det här är hennes första tävling och det är skönt att fått den överstökad. Jag har varit så nervös att jag inte kunnat sova på hela natten, säger Elsa och klappar på läppstiftet som rullat ihop sig i handväskan och somnat. Många besökare i Boden
Det har kommit väldigt mycket folk till tävlingen i Boden. Många kommer med tält och sover över på brukshundklubben. Alla verkar ha mysigt och ingen blir arg, oavsett hur det går för hunden. Det är en hundfest, helt enkelt. Precis som arrangörerna lovat. Men tyvärr var inte allt positivt i Boden. Mina tankar går till de stackars pudlarna. Varför dessa frisyrer? Varför denna hjärtlöshet? Pudelägare borde ha köpförbud på trimmers. Det är bevisat att de systematisk missbrukar den. I Boden fick jag lära mig att den klassiska pudelfrisyren kallas lejonklippning. Lejonklippning?! Kan ni tänka er ett afrikanskt lejon jaga en antilop i en pudelfrisyr? Inte jag. Såvida den inte ställer sig mitt på savannen och väntar tills antiloperna skrattat ihjäl sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om