Bo med barn i stan
Grattis, ser att ni ska få barn. Då blir det väl att köpa hus också? Makarna Jan Wennerbrandt och Bodil Wennerbrandt Sevastik fick höra dessa ord många gånger i fjol. Nu är dottern Minna nio månader. Familjen ska flytta, men bara till en större lägenhet i samma fastighet. De är den verkliga cityfamiljen.
FLERA FÖRSKOLOR. Familjen har flera förskolor (dagis) i närheten. Nästa år ska Bodil Wennerbrandt Sevastik fortsätta sin vidareutbildning till distriktssköterska.
Foto: Håkan Gidlöw
Familjen bor i bostadsrätt. Det är den vanligaste bostadstypen i Luleås centrum. Cirka 2.000 bostadsrättslägenheter finns, 1.500 hyreslägenheter och 200 villor. Statistiken är inte riktigt fullständig. Uppgift saknas för över 1.000 bostäder på centrumhalvön. Klart är att invånarantalet ökar. Tidigare kontor har byggts om till bostäder och trenden fortsätter. Hyreshus växer även på höjden genom att ytterligare våningar byggs på. Nybyggnationen gör att siffran över nyfödda barn stiger med nästan 30 procent i Luleås centrum fram till 2011, enligt stadsbyggnadskontorets prognos. Det är i centrum tillväxten finns. I exempelvis Hertsön och Porsön beräknas antalet födda barn sjunka jämfört med 2006. - När det gäller riktigt små barn är det många i centrum. Sedan brukar det stora flertalet flytta, 60-70 procent av barnfamiljerna, säger utredaren Stefan Larsson. Flyttar in igen
Men sedan svänger det igen. Familjer med större barn, i gymnasieåldern, vill gärna flytta tillbaka. Den trenden väntas förstärkas genom att den nya gymnasiebyn i Luleå ligger i centrum. - Vi har bekanta som sneglar på att flytta till stan igen. De är less på att skjutsa, säger paret Wennerbrandt Sevastik. Själva har de också tillgång till en stuga cirka en mil från Luleå. - Minna ska inte bara få se asfalt, säger de och tittar på dottern. - Men det ligger det på oss föräldrar att vi tar oss utanför stan. Det är inte alls säkert att villafamiljer är ute i skogen med barnen mer än vi. De måste lägga ner tid och arbete på huset. Det är bara fördelar att bo i centrum, tycker Bodil Sevastik, som under sin barnledighet gärna gått iväg med Minna på babysång och sagostund. "Luleå kändes litet"
Bodil är född i Östhammar i norra Uppland och bodde i Uppsala tills hon träffade Luleåbon Janne som fick henne att flytta till Norrbotten och Luleå. Hon började på sjuksköterskeskolan i Boden. - Luleå kändes litet i början men det gör det inte längre. Det har hänt så mycket. Bäst är förstås Kulturens hus, framhåller Bodil. Dit går familjen ofta. Och snart blir det jul. Då blir det Tomten i stadsparken. - Det blir kul. På sommaren är det tyvärr inte lika roligt att besöka parken med tanke på A-lagarna som håller till där. Synd, särskilt med tanke på det fina jobb som parkförvaltningen lägger ned. Nog borde det väl gå att ordna upp situationen där så att Luleåbor och andra besökare får trivas. Nu är det en minoritet som förstör för andra! På sikt tror makarna att ännu fler barnfamiljer kommer att bo i centrum. Slipper skjutsa
- Alla tänker nog inte på att här finns det fina innergårdar att leka på. Bilar och trafik? Men det finns i villaområdena utanför stan också. Var är det helt bilfritt? Andra föräldrar måste fara med barnen till centrum med barnen. Vi är redan här! När Kuriren träffade familjen hade flyttbestyren börjat. Den hittillsvarande lägenheten, en tvåa på 67 kvadratmeter, var ute till försäljning. Wennerbrandts nya bostadsrättslägenhet har en yta på 94 kvadratmeter och är belägen i porten intill. Flytten blir kort. - Vi kunde bott här ett tag till. I vart fall om man tänker på hur min kusin i Stockholm har det. Han bor i en lägenhet på 38 kvadratmeter med två barn, säger Jan Wennerbrandt med en suck. - Så hoppas vi det inte ska bli i Luleå. Det måste byggas större lägenheter. Vi vill ha en levande stad, hälsar cityfamiljen till byggföretag och samhällsplanerare.
Förskolor:
I stadskärnan finns fyra förskolor (dagis):
Charlottendahl, Hägern, Fenix och Tellus. Charlottendahl byggdes redan 1948 och invigdes av drottning Louise 1951. Länge var Charlottendahl enda daghemmet och dit kom barn från hela Luleå stad. Byggnaden har under årens lopp genomgått flera om- och tillbyggnader. Nu ska ytterligare en utbyggnad ske för att ge plats åt två nya avdelningar. Totalt finns drygt 130 förskoleplatser i centrum. På Östermalm i närheten finns ytterligare en förskola där citybarn också brukar kunna få plats, Seminariet. Framtiden för Tellus och Fenix är oviss. De har bara en avdelning vardera. Barn- och ungdomsförvaltningen vill helst lägga ned dem men inga beslut är tagna. När det gäller grundskolan är Östra skolan den enda numera. Västra skolan har förvandlats från att rymma låg- och mellanstadium till att ingår i gymnasiebyn. Vid höstterminens början fanns 176 elever på Östra som tappat många elever till friskolan Nya läroverket. Diskussioner pågår om det ska bli en sammanslagning av högstadierna på Östra skolan och Bergviksskolan men inget är beslutat än. Så än så länge är Östra skolan en fullständig grundskola med elever från 6-16 år. Gymnasiebyns tillkomst i centrala Luleå har också ökat centrums attraktionskraft för barnfamiljerna.- Det är mycket flyttningar i Luleå inom kommunen. Det går några flyttlass varje dag nästan året om. Därför är det svårt att göra beräkningar för framtiden, men det är riktigt att vi för centrum räknar med en ökning av barnantalet, säger Stefan Larsson vid stadsbyggnadskontoret.
En genomsnittlig centrumbo:
... är 48,7 år.
... är kvinna. Andelen kvinnor är 53 procent.
... tjänar 222.400 kronor (kvinnor 192.700 kronor och män 251.600 kronor)
... bor i bostadsrätt.
... jobbar inom handeln eller finansiell verksamhet.
... har bra utbildning.
... saknar egen bil ( 47,7 procent).
... är ensamstående. 56 procent är ensamhushåll.
... läser Kuriren (så klart).