Bo Larsson (SD): "Är fortfarande ganska ung och frisk"

Världsresenären, stadsarkitekten, pensionären och nyblivne Sverigedemokraten Bo Larsson hamnade plötsligt som förstanamn i valet till kommunfullmäktige i Luleå. "Det känns spännande", säger han.

Bo Larsson är Sverigedemokraterna i Luleås toppnamn inför kommunalvalet. "Om oppositionen ska bli stark ska oppositionen arbeta ihop i de frågor man är överens om", säger han.

Bo Larsson är Sverigedemokraterna i Luleås toppnamn inför kommunalvalet. "Om oppositionen ska bli stark ska oppositionen arbeta ihop i de frågor man är överens om", säger han.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-08-08 06:00

Bo Larsson, 78, föddes i Vittangi men flyttade till Luleå 1966 – direkt efter lumpen i Kiruna. I början av 70-talet bodde han ett par år med sin familj i Australien innan det blev dags för arkitektstudier i Lund. Under 18 år var han stadsarkitekt i Luleå.

Musik, resor och idrott hör till de stora fritidsintressena.

– Jag lyssnar väldigt mycket på musik, jag är gammal jazztrumpetare, jag sjunger i kör och lyssnar på klassisk musik. Jag har ett idrottsförflutet. Jag spelar fortfarande fotboll och jag är fortfarande bra, tycker jag.

Engagemanget för politik har alltid funnits och han var tidigare aktiv i Moderaterna i Luleå.

– Jag kommer från ett borgerligt hem så jag har alltid röstat borgerlig. Jag har växlat mellan Liberalerna och Moderaterna.

När han gick emot partiet i skolfrågan blev han tvungen att lämna.

– Jag tyckte att om 12 000 röstade och 97 procent tyckte vi gjorde fel, då måste vi ha gjort fel. Då kastade de ut mig.

Så sent som i våras gick han med i SD.

– Jag var i kontakt med några andra partier också, men om jag hade jobbat för andra partier hade jag sannolikt hamnat på åttonde, nionde plats och det innebär att man inte får något mandat att arbeta.

Efter att flera profilerade personer lämnade SD i våras hamnade Bo Larsson som partiets förstanamn på listan till kommunalvalet.

– Jag tycker det är spännande, jag är fortfarande ganska ung och frisk.

Bo Larsson säger att SD har vad han ser som en korrekt invandringspolitik.

– Jag har en son som bor i Australien och en son som ofta är i Lettland och man kan ju bara jämföra med de länderna. Där finns inte våra problem. Vi har varit naiva. Öppna famnens politik. Det är inte folken det är fel på, utan besluten som är fel. Tyvärr är det så att det drabbar de mycket duktiga personerna.

Vad gjorde att du blev politiskt engagerad?

– Det är väl alla människor egentligen, om man tänker efter. Jag tyckte det var naturligt för mig eftersom jag brinner för det jag kan – det är stadsomvandling och så vidare. Jag tycker det är ganska lämpligt att ge tillbaka litegrann med det man kan och har jobbat med.

Vad vill ni förändra i Luleå?

– Som politiker säger man självklart att skolan är viktig, åldringsvård är viktig självklart – de sociala bitarna. Jag brinner för staden och utvecklingen av staden, att göra staden bra för människorna som bor här. Det har jag egentligen gjort i hela mitt liv eftersom jag började som konstruktör, sedermera arkitekt och i beslutsfattande position. Där tycker jag att jag har min kompetens, sedan finns det i partier personer som är duktiga på skolfrågor, duktig på åldringsfrågor och allt det där är viktigt.

En levande landsbygd med tillgång till skolor och service är något Bo Larsson ser som viktigt.

– Utan en fungerande landsbygd så dör staden. Strandskyddet bör man kunna nyansera.

Bo Larsson vill se en starkare opposition efter valet och han tror att samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna gynnar oppositionen.

– Jag tror faktiskt det att Moderaterna suttit i knät på Socialdemokraterna gynnar oss och oppositionen – det är jag övertygad om.

– Om oppositionen ska bli stark, då ska oppositionen arbeta ihop i de frågor man är överens om. Jag har ett idrottsförflutet och jag vet att om laget inte jobbar ihop, då spelar det ingen roll hur duktiga spelarena är individuellt. De frågor som berör oss på kommunal nivå är pragmatiska, som parkeringsfrågor och allmänt byggande etcetera.

Luleå kommun hamnar lågt ned på rankinglistor om företagsklimatet. Bo Larsson tycker att det är något av en skandal.

– Lagstiftningen ska följas, men kompetensen att tolka lagstiftningen är en viktig faktor. Det är otroligt viktigt att politiken sätter sig ner och frågae vad man kan göra för att förbättra det här. Företag kommer dit det är gynnsamt att bygga, exploatera och fungera.

– Det nuvarande kommunalrådet är duktig och lyssnande så jag hoppar att vi tillsammans kan sätta oss ned och lösa det här, för det får inte vara så. Det är egentligen en jätteskandal. Det är så mycket som är bra i Luleå och mycket som kan bli bättre, men att ligga så lågt på rankingen är dåligt.

På sikt hoppas Bo Larsson att Luleå och Boden går samman och bildar en kommun.

– Jag hoppas på sikt att det blir en kommun av Luleå och Boden, då har vi drygt 100 000 invånare och en optimal kommun sett till antalet människor.

Om Bo Larsson

Ålder: 78

Familj: Fyra barn, fem barnbarn och en katt.

Utbildning: Arkitektutbildning och stadsarkitekt

Förebild: Mina barn. 

Lyssnar på: Helst jazz, Miles Davis, Chet Baker och klassisk musik

Hjärtefrågan: Att man ska ta hand om varandra och vara behjälplig.

Viktigaste valfrågan: Att oppositionen kan arbeta tillsammans

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!