Vid 2.30-tiden i natt kunde man tydligt se början på månförmörkelsen. Fullmånen fick en skugga som växte sig större för varje minut. Ulf Jonsson, amatörastronom i Luleå hade monterat upp sina kameror och var beredd.
– Det är spännande att se om vädret håller i sig. Just nu är det både stjärnklart och molnfritt, säger Ulf Jonsson.
En bit bort på himlen närmade sig en molnbank. Ett hot mot observationerna, så visst var det spännande. För missade man att se fenomenen nu så får man vänta till 2033 innan det inträffar nästa gång.
Att månen ser lite större ut beror på att den just nu är närmast jorden i sin eliptiska bana. Omkring tio procent större diameter har den, men Ulf Jonsson tror att just det kan vara svårt att se.
– De flesta gör nog inte det därför att de inte har något att jämföra med, säger Ulf Jonsson.
Det andra fenomenet är månförmörkelsen. När jorden befinner sig mitt emellan solen och månen så hamnar månen i total skugga och ljusets brytning i jordens atmosfär färgar månen röd. Därav namnet blodmåne.
– Det som jag tycker är speciellt är att månen är närmast jorden samtidigt som månförmörkelsen är total, säger Ulf Jonsson.
När så månen börjar skifta färg till rött så kommer molnen. Ulf Jonsson och hans fotokompisar diskuterar alternativet att åka någon annanstans, men beslutar sig till slut för att stanna. Det blir en nervös väntan där på stranden intill marinan i södra hamn i Luleå. Men som genom ett under så öppnar sig molnen och där är den - blodmånen. Kamerorna smattrar och natten känns plötsligt lättare att andas.