– Förut så har vi akuttappat vid behov och haft en lista på hundar vi kunnat kalla in, exempelvis då vi haft trafikskadade hundar, säger veterinären Karin Sandström. Systemet har funkat men nu testar djursjukhuset med att inrätta en egen blodbank för hundar. Den första i sjukhusets upptagningsområde som utgör Norrbotten och Västerbotten.
– Det här gör ju att vi har tillgång till blod direkt vid behov, vi behöver inte ringa runt. Det här är ett bra system för alla, säger Sandström som berättar att när man gick ut och sökte fyrbenta blodgivarna så blev det massor av svar.
– Vi har nu 10-12 stycken. Vi börjar där och så får vi se hur det artar sig säger hon och välkomnar en av blodgivarna, strävhåriga vorsteh Bäste– Bork som ska ta lite prover mellan tappningsintervallerna på ett halvår. Husse Roger Kempainen tvekade inte att anmäla sin familjemedlem till verksamheten.
– Man kan behöva ta ut från blodbanken och det här är ett bra sätt att få en hälsokontroll. Han har fyra hundar och Bäste-Bork har ställt upp vid akutblodgivning tidigare. Det känns naturligt att engagera sig, menar Roger, både för sina egna kära hundar och för andras. Ett fullfjädrat djursjukhus och moderna mediciner gör att de trogna kamraterna kan hänga med längre, konstaterar han.
Den nya blodbanken är ingen skrymmande verksamhet och inte dyrare än det gamla systemet.
– Vi har gjort en invenstering i en centrifug som separerar blodet, den kostade runt 100.000 berättar Karin.
Människors blodgivning och hundar skiljer sig åt.
– När det gäller hundar så handlar det om negativ eller positiv blodgrupp. I vår bank har vi bara negativ blodgrupp eftersom den kan ges till alla.
På djursjukhuset, som har tio veterinärer och 20 skötare, har man årligen runt 23.000 djurbesök. Man kan göra det mesta i operationsväg utom visssa specialitéer som man skickar till experter.
– Vi kan operera exempelvis diskbråck, frakturer på valpar och artroskopi, nu har vi också börjat med laparaskopi vilken är en titthålskirurgi som gör att man inte behöver göra stora ingrepp och det gör att patienten kan gå hem fortare också, berättar Karin Sandström. Blod används ofta i verksamheten, till hundar som skadat sig eller vid sjukdomar.
Vid Kurirens besök sköter sig patienten Bäste-Bork exemplariskt när syster Tove Jengwall rakar ena benet och tar ett blodprov. Efter jul är det dags att komma och lämna bidrag till den nya blodbanken.