Så ska Luleå klara målet – 400 nya bostäder varje år

Södra Sunderbyn är ett av flera områden i Luleå där det kan byggas mer bostäder. "Det känns bra att bygga här. Jag har vuxit upp i de här trakterna", säger Krister Selberg.

Miljön är lugn och lantlig och granne med deras tomt finns en lekpark, som dottern Meja gillar. Emma Lindmark och Krister Selberg ska bygga hus i Södra Sunderbyn på mark som hans släkt äger.

Miljön är lugn och lantlig och granne med deras tomt finns en lekpark, som dottern Meja gillar. Emma Lindmark och Krister Selberg ska bygga hus i Södra Sunderbyn på mark som hans släkt äger.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-08-06 06:01

Krister Selberg och Emma Lindmark går i väntans tider, i dubbel bemärkelse. I november kommer dottern Meja att få ett syskon och om drygt ett år, i september 2023, kommer deras hus att levereras. Paret har köpt ett 1,5-planshus från Älvsbyhus.

Redan när de beställde huset fick de veta att det är två års leveranstid på grund av pandemin. Huset ska de bygga på mark som Krister Selberg fått i gåva av sin far och farbror. Tomten ligger i Södra Sunderbyn, på mark som använts som potatisåker ända in på 2000-talet.

– Vi är femte generationen Selberg i Sunderbyn, säger Krister Selberg.

De har tittat på andra alternativ innan det löste sig med tomten i Sunderbyn. De stod i kommunens tomtkö och har även letat bland tomter som privata markägare säljer.

– Ganska höga priser, 600 000-750 000 kronor. Uppåt en miljon kronor i en del fall. Vi tyckte de var för dyra, säger Krister Selberg.

– Många låg så avsides till. Här finns allt, skola och förskola. Det tycker jag är bra, säger Emma Lindmark.

– När vi tittade på gamla hus var de i för dåligt skick, med för stora renoveringsbehov, fortsätter Krister Selberg.

I dag bor de i en hyreslägenhet på Radiomasten.

– Det känns jätteroligt att Meja ska få växa upp här. Det är helt annat än att bo i stan. Vi hade velat flytta in tidigare, vi ska få barn i november, säger Emma Lindmark.

Nu när både räntor och priser stiger kraftigt är det nog många som känner en viss oro inför framtiden.

– Vi känner oss ganska lugna, för det första har vi inga lån än. Vi har skrivit fast priset. Hela byggprojektet ska gå på max 2,8 miljoner, säger Krister Selberg.

Den gröna omställningen av industrin och H2 Green Steels etablering i Boden kommer sannolikt att leda till att Sunderbyn blir än mer attraktivt som bostadsområde.

– Jo, det kommer nog att byggas mer i Sunderbyn, säger Krister Selberg.

– Jag tror det blir mer jobbmöjligheter, det gynnar bara oss, tillägger han.

Luleå kommun äger inte så mycket mark i Södra Sunderbyn förutom Bränslan, ett område som är planerat för villor. Bristande VA-kapacitet har hittills gjort att området inte har släppts för bostadsbyggande men nu pågår en tidig förstudie.

Det mesta av marken i Södra Sunderbyn ägs av privata markägare. Kommunstaben har fått ett planuppdrag att ta fram en detaljplan för 17 villatomter som en markägare i Södra Sunderbyn vill sälja.

– Det finns fler förfrågningar, men det är i tidigt skede, säger AnneLie Granljung, samhällsutvecklingschef på Luleå kommun.

Luleå kommun har visionen att öka till 100 000 invånare år 2040, en ökning med 20 000 personer.

– Hertsöheden är nästa större volymområde. Sunderbyn, Gammelstad och Rutvik ligger i pipen, säger AnneLie Granljung.

I Gammelstad handlar det om två områden i kyrkbyn, gamla brandstationstomten som kommunen äger och ett större område vid infarten till kyrkbyn som Skanska äger.

Råneå ligger strategiskt bra till med tanke på H2 Green Steels etablering i Norra Svartbyn och byar som Ängesbyn och Smedsbyn kommer också att bli mer attraktiva att bo i, tror AnneLie Granljung.

– Här kommer det säkert att bli mer bebyggelse, säger hon.

Heimstaden kommer att bygga på Porsögårdarna. Detaljplanen gör det möjligt att bygga upp emot 500 nya bostäder på området.

Den förväntade befolkningsökningen till år 2040 kommer framför allt ske i stadsbygden, plus 17 500 personer. De större byarna i närheten av Luleå kommer också att växa: Med cirka 400 personer i Bensbyn, 400 personer i Rutvik, 300 personer i området bortom Sunderbyn, 1 000 personer i Råneå, 450 personer i Antnäs, 250 personer i Kallax och Måttsund. På landsbygden väntas befolkningen öka med cirka 1 200 personer.

Den gröna omställningen av industrin innebär många byggen i Luleå med omnejd.

– Fly in-fly out, det är oundvikligt att man får det under vissa tider i produktionen, säger AnneLie Granljung.

Kommunen måste dock planera för entreprenörsbostäder. I dag förekommer det att utländska byggnadsarbetare bor i vanliga villor som hyrs ut.

– Det gäller att jobba med särskilda områden där entreprenörer kan bo. Vi styr inte allt. Det är klart att det kommer att vara villor som hyrs ut, det får vi bara räkna med. Vi tittar på tillfälliga bostäder under en begränsad tid. Vi tittar på flera platser, det finns ett embryo till en sådan plan, säger AnneLie Granljung.

Bostadsförsörjningprogram

Luleå kommun har en vision om 100 000 invånare år 2040. För att målet ska nås till dess måste befolkningen öka med i snitt 1 100 personer per år.

Då behöver det byggas 400-800 bostäder per år. Kommunen ska ständigt ha en planberedskap för 2 500 bostäder.

Kommunen ska förbereda etableringar av entreprenörsbostäder, både permanenta och tillfälliga.

Minst fem procent av hyreslägenheterna ska erbjudas kommunen vid markanvisningar.

Två vård- och omsorgsboenden ska påbörjas till 2030.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!