"Bli ifrågasatt kan vara värre än våldet"

En bättre samverkan mot våldet.Det är temat för konferensen som pågår i landstingshuset men enligt brottsofferforskaren är hur man samarbetar det viktiga.

FÖREDRAGARE. Kanadensiske brottsofferforskaren Allan Wade kommer hålla tre föredrag i Luleå under våldskonferensen.

FÖREDRAGARE. Kanadensiske brottsofferforskaren Allan Wade kommer hålla tre föredrag i Luleå under våldskonferensen.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-01-18 06:00

Tisdagens och onsdagens konferens Våldsamt handlar till största del om hur myndigheter ska kunna samarbeta på ett bättre sätt för att ge stöd och barn, kvinnor och personer som blir utsatta för våld.

Att samarbeta över myndighetsgränserna är vansinnigt viktigt enligt kanadensiske brottsofferforskaren Allan Wade.

- Men att bara jobba tillsammans kommer inte lösa problemet. Vi måste också fundera på hur vi ska jobba och i nuläget finns det mycket som kan fungera bättre när det handlar om vårt sätt att hantera brottsoffer.

Bemötandet mot människor som blivit utsatt för våld är många gånger avgörande för hur djup den efterföljande depressionen blir.

- Blir man behandlad med värdighet, respekt och får medhåll att det man blivit utsatt för är någonting fel så visar det sig att dessa personer återhämtar sig snabbare och undviker en depression. Blir man å andra sidan misstrodd, ifrågasatt och baktalad blir den förnedringen nästan värre än våldet och kan leda till svåra psykiska problem.

Talesättet "Pennan är mäktigare än svärdet" stämmer enligt Allan Wade. Hur polis, läkare och domare väljer att formulera sig är enligt honom helt avgörande.

- Det har visat sig att de gånger man väljer att använda en mildrare eller mer generell beskrivning över vad som inträffat så har också straffet blivit lägre. Därför är det viktigt att vara mer detaljerad och verkligen prata om det som har hänt. För det blir inte offret man skyddar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!