Det var i slutet av maj som utspelet kom om en lönesatsning på utbildad personal inom stöd, vård och omsorg inom Luleå kommun.
Undersköterskor utlovades ett lönelyft på 1 200 kronor per månad. Totalt beräknades låglönesatsningen kosta sex miljoner kronor per år.
Britt-Inger Jonsson, undersköterska inom trygghetslarmet, blev verkligen glad över utspelet, men glädjen varade inte särskilt länge.
– Löneförhöjningen gäller inte alla undersköterskor inom Luleå kommun. Vi vill inte missunna någon kollega högre lön, men jag har svårt att förstå varför jag och mina arbetskamrater förvägras samma möjlighet. Gör vi ett sämre jobb?
Det utlovade lönelyftet gäller inte personal som arbetar inom Luleå kommuns resursteam, trygghetslarm eller nattpatrull. Det omfattar ett 50-tal anställda.
Sofie Wohlin är också utbildad undersköterska och arbetar inom nattpatrullen som rycker ut i akuta fall efter ordinarie arbetstid.
– Jag är bedrövad över att Luleå kommun inte behandlar alla anställda lika. Vi tillhör Hemtjänstens förlängda arm under nattetid. Jag anser att vi har samma utbildning och kompetens som våra kollegor som arbetar dagpass. Vi nekas en löneförhöjning för att vi arbetar nattetid.
Britt-Inger Jonsson har varit i kontakt med sin fackförening Kommunal, som hävdar att arbetsgivaren motiverar sitt beslut med att personal på dagtid ofta utsätts för ensamarbete och därför behöver en högre kompetens.
– Jag ställer inte upp på det argumentet. Vi arbetar två och två för att vi ställs inför andra situationer än dagpersonalen. Det kan handla om ett fall i hemmiljö eller akuta situationer där man måste vara två. Dessutom saknar vi på natten stödfunktioner som dagpasset har tillgång till.
Henrik Alqvist, ordförande i Kommunal Luleå, är glad över beskedet om att undersköterskornas löner ska höjas, men medger att han fått ta emot besvikna samtal under de senaste dagarna.
– Det finns förstås en besvikelse, men vi har inte förhandlat än. Vi kommer att yrka på att även de här personalgrupperna också ska inkluderas i lönelyftet. Det politiska beslutet är inte taget än. Jag kommer att prata med våra medlemmar och hoppas att det finns en förståelse att man är glad för att det satsas på våra medlemmar och att de som blir utan inser att de får ta del av satsningen nästa gång.
Enligt Kommunal skulle det kostnaden för att inkludera undersköterskor inom resursteam, nattpatrullen och trygghetslarm bli 60 000 kronor per månad.
Det politiska beslutet fattas på kommunfullmäktige den 18 juni.