På måndagen presenterade Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet sin så kallade rödlista. Vart femte år revideras listan och djur och växter kan få nya klassificeringar.
Listan är en värdemätare och används som hjälpmedel för prioriteringar i naturvården. Listan avhandlar inte bara sällsynta djur, en snabb minskning, som jakttryck, kan också leda till en rödlistning. Ett exempel är björnen som nu klassas som "nära hotad" jämfört med att vid förra listningen 2010 ha setts som "livskraftig".
– Den har kommit in som ny på rödlistan igen på grund av att den minskat framförallt på grund av jakt. Så den har minskat från en tidigare ökning, säger Ulf Bjelke till Sveriges Radio. Bjelke är samordnare för rödlistan.
När det gäller björnstammen i Sverige så räknar man i dag med att det i dag finns 3 300 individer i Sverige varav cirka 900 i Norrbotten.
Björn Sundgren ordförande i Jägarförbundet Norrbotten är inte förvånad över rödlistningen av björnen:
– Nej efter att den haft en stark tillväxt fram till 2005 så har stammen minskat ett antal år helt efter intentionerna i den Nationella handlingsplanen. Men det är ingen risk att den tar slut, utan stammen är nere på en bra nivå. Minskningen gör per automatik att den hamnar på rödlistan, säger Björn Sundgren.
En korrigering av tilldelningen i den kommande björnjakten i Norrbotten kan ändå bli aktuell tror han. I fjol sköts 67 tilldelade björnar.
– Man kan nog tänka att tilldelningen i år kommer att hamna mellan 50-60 björnar, beroende på hur behovet av skyddsjakt i renskötseln blir.
Även lodjuret återfinns på rödlistan och är nu uppgraderat från beteckningen "nära hotad" till sårbar".
Björn Sundgren konstaterar och ställer en fråga:
– Lodjurstammen har reducerats kraftigt och det beror på att rådjuren minskat i Södra Norrland, men rådjuren hittar man inte på rödlistan och det kan man ju undra över, säger Björn Sundgren.