Björn slog till mot kuporna
Kaffeved. Det är vad som återstår av de fyra bikuporna som stod uppställda i skogen i Norra Sunderbyn. - Det är björnen som varit framme, säger biodlaren Kurt Sandman. Länsstyrelsens skadereglerare intygar och kan direkt han kommer på plats peka ut björnspår i snön.
- På natten satte jag mig i bilen och vakta. Mycket riktigt, björnen som hade två ungar kom tillbaka. Jag blinkade med lysena, tutade och vevade ned rutan och skrek, då sprang de iväg. Björnen gick så nära bilen att jag hade kunnat ta på den om jag sträckt ut handen, säger han och tillägger att efter det besöket satte han elstängsel runt kuporna.
Stängsel hjälpte inte
Den här gången stoppade inte elstängslet nalles framfart. Björnen har gjort kaffeved av bikuporna, ramarna ligger huller om buller. Isoleringen är söndersliten i tussar lite överallt. Länsstyrelsens skadereglerare, Lasse Olsson är på plats för att dokumentera förstörelsen. Knappt har han kommit dit så visar han på björnspår i snön. En bit bort i sanden, finns även spår av björnungar.
- Ungarna är säkert kring 1,5 år. Honor med yngre ungar stiger inte upp förrän snön är borta. Säkerligen är det samma björn som i höstas då de lär sig snabbt var det finns gott att komma tillbaka till, säger Lasse Olsson.
Kostnaden för nya kupor ligger på cirka 5.000 kronor per styck. Kurt Sandman säger dock att han tänker försöka reparera dem.
- Jag blir så frustrerad då jag gjort vad jag kunnat för att hålla björnen borta. Närheten till hus verkar vara det enda som hjälper, men då börjar folk klaga då de tror att bina ska ställa till det för dem. Folk har så mycket fördomar, bin är de snällaste djur som finns. Låter man dem bara vara så lämnar bina människorna i fred också, säger Kurt Sandman.
Varje bikupa innehåller 30.000-60.000 bin. Kurt Sandman säger att de redan varit ute och börjat samla honung då alen börjat blomma.
Någon ersättning av staten för de förstörda bikuporna kan han inte räkna med, inte den här gången in alla fall.
- Svenska biodlarföreningen trycker på för att biodlare och inte bara samer ska få ersättning då andra djur gjort skador. LRF jobbar också för att biodlarna ska få det bättre, bland annat genom att dokumentera skador för att visa på kostnaden, säger Kurt Sandman och tillägger att biodlarsläktet håller på att dö ut. Numera är det mest äldre som är sysslsatta. Trefjärdedelar av den honung som förbrukas i Sverige importeras.
Lasse Olsson i sin tur säger att ett av myndigheternas argument till att inte ersätta biodlare vid skador är att det är frågan om en hobby och inte en näring.
- Men visst finns det kommersiella odlingar. Ju längre söder ut man kommer desto fler, säger han.
Att bikupor förstörs av björn på det här viset blir allt mer vanligt. Enligt Lasse Olsson är orsaken att fler björnar dykt upp i trakterna.
- Björnen är här för att stanna. Det handlar om att handskas med det, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!