Det var på tisdagsmorgonen som personal vid Hägnan skulle mata fåren och då upptäckte att ett av tre får i hagen var borta. Men så gjordes upptäckten av kroppen, Hägnans vaktmästare Jan Lindfors berättar:
Bromsspår
- Det är ett hål i hagen där djuret tagit sig in och man ser tydliga bromsspår som efter ett stort djur inne i hagen. Fåret som dödats var bitet i strupen och kroppen är sedan äten i bröstet. Det här är nog en björn som varit framme, knappast en hund, säger Jan Lindfors.
Polisen har varit på plats och dokumenterat det hela och länsstyrelsen är också underrättad.
- Djurkroppen får ligga kvar i hagen, säger Jan Lindfors som menar att man nu får avvakta länsstyrelsens inställning och bedömning. Möjlighet finns till skyddsjakt om det rör sig om ett rovdjur som på detta sätt attackerat tamboskap.
Återbesök
- En björn som varit framme kommer tillbaka, befarar Lindfors. Han säger att det finns gott om björn i trakterna kring Hägnan, exempelvis i Rutviksområdet och Sunderbyn.
Ägaren till fåren, Anna Widén, berättar att fåren nu låsts in i stallet tills vidare.
På tisdagseftermiddagen var Staffan Bergqvist och hans kollegor i Gammelstads jaktklubb ute för att spåra det djur som attackerat fåret.
- Vi hittade inga spår i hagen eller runt där, så vi vidgade sökområdet. Då hittade vi spår av en vuxen björn. Vi är ganska säkra på att det är den som har rivit fåret, säger han.
Björnspåren hittades cirka en kilometer från Hägnan i riktning mot Rutvik.
- Det är lite ovanligt att björn finns så här nära bebyggelsen, säger Staffan Bergqvist.
- Men här har funnits en björn i somras och i höstas.
Björnspåren är mellan 15 och 17 centimeter.
- Det är en vuxen björn, säger Staffan Bergqvist.
Inlåsta
- Visst känns det lite obehagligt, säger Anna Widén och förklarar att något liknande inte har hänt förut. Och att om det handlar om en björn som attackerat så var den förmodligen hungrig efter vintervilan.
Länsstyrelsen kommer att besikta platsen för rivningen och utifrån det besluta om ersättning till fårägaren.
När det gäller bedömning om eventuell skyddsjakt säger länsstyrelsens rovdjurssamordnare Veronica Sahlén:
- Vi dokumenterar skadorna och beslutar om ersättning. Men när det gäller skyddsjakt så är det inte vi som tar beslut om det själva utan antingen är det polisen som bedömer att det föreligger fara eller så begär den skadelidande ägaren av tamboskapen att skyddsjakt ska utföras, förklarar rovdjurssamordnaren.