Biten av huggorm

För två veckor sedan fick djursjukhuset i Gammelstad rapporter om årets första huggormsbett. Lena Holmqvists hund Sisu är en av dem som drabbats.
– Det är jättesvårt att värja sig mot, säger hon.

Svullen. ”Man märker på honom att han är lite påverkad, lite svullen. Han är piggare men inte sitt vanliga jag”, säger Lena Holmqvist om hunden Sisu, som blev biten av en huggorm i söndags.

Svullen. ”Man märker på honom att han är lite påverkad, lite svullen. Han är piggare men inte sitt vanliga jag”, säger Lena Holmqvist om hunden Sisu, som blev biten av en huggorm i söndags.

Foto: Andreas Walitalo

Luleå2015-05-05 18:35

Se mer om ormbett här

Det var i söndags som Lena Holmqvist och hennes man var ute vid Luleå brukshundklubb i Måttsund för att ta en långpromenad med sina tre hundar, borderterrierna Lovis, Sisu och Pivu. De gick längs grusvägen från radarstationen när Pivo, den minsta hunden, sprang fram mot något vid vägkanten och backade. Så sprang Sisu fram och gick närmare.

– Då förstod jag att det var någonting, säger Lena Holmqvist.

Plötsligt såg de hur en orm gjorde ett utfall och fräste till. Hunden kastade sig bakåt.

– Vi såg aldrig att han bet. Vi letade efter ett bett men såg inget.

De började gå mot bilen men så stannade Sisu och började skaka. Lena Holmqvist kände igen symptomen eftersom deras äldsta hund Lovis blivit biten två gånger tidigare.

– Då sa jag till min man att "han har blivit biten".

De bar ner hunden till bilen och körde till djursjukhuset. Där kunde veterinären se att ormen hade bitit Sisu strax ovanför nosen.

– Sedan svullnade det upp ganska rejält.

Sisu behandlades med dropp och fick stanna kvar i ett dygn på kliniken.

– Man märker på honom att han är lite påverkad, lite svullen. Han är piggare men inte sitt vanliga jag, säger Lena Holmqvist.

Hon tycker att man ska vara vaksam om ens hund går lös i skogen men menar samtidigt att det är svårt att värja sig mot huggormsbett.

– Den andra gången gick vi på en asfaltsväg med hunden kopplad och hon ställde sig bara och kissade i vägkanten och där låg det en orm, så det är jättesvårt att värja sig mot.

Christina Remes, klinikveterinär på Gammelstads djursjukhus, menar att det är svårt att undvika ormbett men råder hundägare att ha uppsikt över sin hund.

Vad ska man göra om ens hund har blivit biten av en huggorm?

– Man ska se till att hunden är så stilla som möjligt, alltså strikt vila. Om det går, bära den för att giftet sprids snabbare i kroppen om den är i rörelse. Sedan ska man ringa veterinär och vi rekommenderar att man kommer in.

Giftet kan i värsta fall vara dödligt och kan påverka inre organ som hjärta, lever och njurar. Det vanligaste är att hundar blir bitna i ansiktet och katter i tassarna, berättar Christina Remes.

– Ibland biter ormen bara för att skrämmas och då blir det inte samma påverkan. Men om de biter och sprutar in gift, det är då de blir dåliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!