Birgitta har jobbat 47 år som servitris
Det började med en kurs vid Vittjärvs lanthushållsskola. I utbildningen ingick serveringsteknik.
HÄR TRIVS BIRGITTA. Vinkällaren är Birgitta Sterners element. Som här på bilden i Cooks krogs.
Foto: Roland S Lundström
- Jag kommer så väl ihåg min första gäst på Laxen i Överkalix. Han beställde en Kaptenlöjtnant (en svensk krydd- och örtlikör) till kaffet. Men jag visste inte vad det var. Såg säkert ut som ett stort frågetecken. Men han förklarade och jag kunde hämta ut det han beställt. - Ett annat minne från Laxen-tiden. Jag satt i växeln när en man ringde och sade att han har bisamråttor till salu. Han frågade om vi var intresserade. Jag trodde att han skojade och svarade; ja visst! Efter ett tag dyker mannen upp med en släpvagn. Jag kommer med leveransen av bisamråttor, sade han. Men han fick åka iväg utan någon leverans. - Service har under alla år alltid varit A och O. Min store läromästare har Curt Bergfors varit. Jag har jobbat med honom både på Statt- och före detta SAS Hotel i Luleå. Jag har en speciell relation till Curt Bergfors. Det är kravet på servicenivån. Gästen har rätt. Trevligt bemötande. Och att lära sig ännu mera om viner och mat. - Det är viktigt att tänka på att vara välvårdad och hur man ser ut. Och där kommer jag också att tänka på Curt Bergfors. Han var väldigt noga med att vi i servisen skulle vara snyggt klädda men samtidigt diskret. På den tiden gällde de vita jackorna. Numera har vi på Cooks krog genomgående svarta kläder, förkläde och skor. - Proper klädsel gäller även utanför arbetstid. Jag kan ju inte gå omkring i lump och möta mina gäster på stan. Curt Bergfors, som också byggt upp imperiet med Max hamburgare, besöker emellanåt Luleå. Då vill han inta god mat på Cooks Krog. Men bara på ett villkor; att han serveras av Birgitta Sterner. Förkovrar sig
- Det är viktigt att bemöta gäster, som du själv vill bli bemött. Både i restaurangen och ute på stan. Jag har ju mött många intressanta personer under åren. Många tar tag i mig på gatan och vill ha tips om till exempel viner, fortsätter Birgitta. Under åren har Birgitta uppmärksammats på olika sätt. Hon har av Max fått det så kallade Ebba-stipendiet, som skapats för att hedra en före detta Max-medarbetare. Stipendiet på 22.500 kronor använde hon och maken Ulf till att förkovra sig i restaurangkulturen. Bland annat besöktes Grands franska matsal i Stockholm och Bomans i Trosa. Pengarna räckte även till en matresa med målet Kanarieöarna. Hon har även utsetts till Årets medarbetare hos Choice Hotel, som SAS Hotel i Luleå senare kom att heta. I dag heter det Quality Hotel och där är också Cooks Krog inrymd. Det oförglömliga
Härom året förärades Birgitta Sterner ett hederspris under rubriken Luleås ansikte utåt. Jag citerar motiveringen för att den träffar Biggan mitt i prick: "Hederspris för modet att följa och förverkliga drömmen att verksamma inom restaurangbranschen med en genuin känsla för matlagning, goda viner och detaljer gör som Birgitta Sterner varje upplevelse till det oförglömliga. En sann inspiration och glädje för såväl kolleger som nya och återkommande gäster." Jag antar att du har många härliga minnen från krogtillställningar...? - Många, många. Det jag minns mest var allt folk som var i rörelse under VM-seglingarna i Luleå. Sedan har jag fått vara med om två kungamiddagar i Luleå Stadshotells festivitetssal. Oj, vad stiligt det var. Likaså har du nog träffat många intressanta personer ...? - Jag minns förre SAS-chefen Jan Carlzon, när vi ordnade invigningsfest för Kallax nya flygplats. Björn Wahlström var flitig gäst. Jag har haft god kontakt med alla chefer i LKAB och Ferruform. För att nu bara nämna några av de mest kända, säger Birgitta. Jag tänker på alla lyft, all stress, långa kvällspass och helgjobb. Hur har du klarat det med hälsan under alla dessa år ...? - Bara bra. Jag har inga krämpor och har inte varit sjuk de senaste 20 åren. Och min man har aldrig klagat, när jag jobbat kvällar, som regel mellan klockan 18 och 24, och helger. Fritiden då. Hinner du med annat än jobb och din man ...? - Växter är min passion. I sommar har jag till exempel odlat olika slags tomater i växthuset utanför villan i Hertsön. Men även det dominerande fritidsintresset är vin och mat. Jag är en vinsamlare och tycker om att kombinera mat med de godaste vinerna. I det här fallet vill jag också framhålla Curt Bergfors, som var ett lyft för Luleå. Hans 13 sidor omfattande vinlista från Statt-tiden var enorm. Jag skulle gissa den mest omfattande i norra Sverige. Jag säger grattis i efterskott på 67-årsdagen den 31 oktober. Hur länge har du tänkt att fortsätta att jobba som servitris ...? - Jag kan inte svara på det nu. Det beror alldeles på hur det går för min man. När han kan komma hem igen känns det inte bra att lämna honom ensam kvällstid. Vi får se ...
Birgitta Sterners vintips:
Simi, Alexander Valley, Cabernet Sauvignon
- till ren och annat vilt samt oxfilé Amarone, Della Valpolicella Classico, Tomas 1 - till allt vilt Kerner Icewine, Finhorn Creek och Oremus, Tokaji Aszu - båda passar till hjortron Sancerre Les Pierris, 2008 (nummer 2259) - serverades till en fiskförrätt vid kronprincessbröllopet Crozes Hermitage, Alain Graillot - till kraftigt kött med kraftig sås och höstsmaker Dona Antonia, Reserva Pessoal Porto - portvin till ost Domaine de la Janasse - till oxfilé, vilt och biffar Saint-Joseph Tradition - till robusta rätter, lamm eller nötkött som grytor eller stekarSå jobbar vi med nyheter Läs mer här!