Biodlare hotas av dödskvalstret

Länets biodlare har varit förskonade från kvalstret som dödar hela bisamhällen – fram till nu. Staten vill nu avsäga sig ansvaret som hållit spridningen i schack.
- De slår undan fötterna på oss i norr, säger biodlaren Erik Heedman.

LINSLUS. Erik Heedman drar sakta bort plasten från lådan. Ett bi tar till flykten och sätter sig på kameralinsen.

LINSLUS. Erik Heedman drar sakta bort plasten från lådan. Ett bi tar till flykten och sätter sig på kameralinsen.

Foto: Linda Wikström

Luleå2013-07-18 07:17

Den rena och unika norrländska honungen är nu i farozonen. Snart kan den ha spår av rester från kemiska bekämpningsmedel. Om jordbruksverket får som de vill kommer det inte dröja länge innan det fruktade varroakvalstret har tagit sitt grepp om bisamhällena i norra Sverige.

– Det kommer kanske ta två till tre år, sen kommer kvalstret finnas här, säger Erik Heedman, hobbybiodlare och sekreterare i Luleå biodlarklubb.

Suger blod

Kvalstret varroa är en parasit som suger blod från pollinerande insekter. Den upptäcktes för första gången i Sverige för 15 år sedan på Gotland. Troligtvis har kvalstret kommit hit via asiatiska bin från någon båtlast, men man vet inte säkert.

Snart efter upptäckten införde svenska staten ett regelverk för att minska spridningen av kvalstret. Bland annat får man som biodlare inte köpa eller flytta bisamhällen utan att anmäla till jordbruksverket. Hela landet har varit indelat efter församlingar där det funnits statliga tillsynsmän som tar prover och gör kontroller på respektive församlings biodlingar.

Långsamt norrut

Trots insatserna har spridningen av viruset i Sverige fortsatt. Men från Härnösand och uppåt har man varit förskonade, mycket tack vara regelverket.

– Nu påstår politikerna att de inte behöver ta ett större ansvar än vad EU-reglerna säger, säger Heedman.

Jordbruksverkets remiss om att släppa på restriktionerna väntas vara klar i vinter, men de norrländska biodlarna har redan gått ihop och skickat in ett förslag där de vill behålla gränser och kontroller med hjälp av staten.

Merarbete

De bekämpningsmedel som används för att slå ut kvalstret är olika syror och pesticider. Medel som är dyra att inhandla, menar Heedman. En bekämpning som påverkar bina, men också honungen och bivaxet där spår av gifter från medlena kan hittas.

– Och sen innebär det mycket merarbete för oss, och många biodlare, som bara har det som hobby, säger att de inte orkar fortsätta om de får smittan, säger Erik Heedman

Per Lundström är yrkesbiodlare i Mockträsk utanför Boden. Han har sin biodling som säsongsarbete och är helt säker på att hans verksamhet kommer att påverkas om jordbruksverket får som de vill.

– Jag är jätteorolig, det blir ett dråpslag för mig som har så ren och fin honung.

Regler

Finland har inga restriktioner liknande de i Sverige. Varroakvalstret spred sig på mindre än tre år över hela landet. Kvalstren tog sig över gränsen och svenska biodlingar i Tornedalen längs med finska gränsen drabbades av Varroa.

Dödlighet för honungsbin

I södra Sverige 24% (Kvalstersmittade bin)

I norra 7% (ej något kvalster)

Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter helt beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om