Origoparken är den del av Kronandalen som ligger närmast Kronanhallen. På exakt den plats där återvinningen hade sina stora skräpcontainers tidigare ligger i dag en stilla och nyfrusen vattenspegel som ramas in av skog, sittplatser, konstverk och lekplatser.
Origoparken är klar och slutbesiktas kommande måndag tillsammans med Kanalstråket som via sin slingrande bäckfåra leder ner mot nedre delen av Kronandalen där en ny park och damm finns, Träffparken. Den är klar sedan tidigare.
Grönområdet har utformats med en teknisk lösning för dagvattnet som grund.
– Det är ett väldigt vackert sätt som dagvattenshanteringen kombinerats med parkens gestaltning, dagvattnet synliggörs, säger Viktor Wäppling, landskapsarkitekt hos Luleå kommun, när vi vandrar längs med Kanalstråket.
Dagvatten i området rinner ut i den stora dammen högst upp i Origoparken. Vattnet rinner sedan långsamt ner i Kanalstråket innan det samlas i en ny damm för att till slut ledas ut i Björkskatafjärden. Lösningen med dammar och en relativt bred och djup kanal som kan hantera mycket vatten skapar en tröghet i systemet vilket minskar risken för översvämningar. En annan fördel är att det sker en viss reningsprocess på vattnets väg vilket gör att renare vatten rinner ut i fjärden.
Genom flera nivåskillnader finns det platser där det skapas ett porlande ljud, bland annat i ett litet vattenfall från Origoparkens damm.
– Vissa tider på året kommer bäckfåran att vara torr och andra tider kommer den att svämma över till det omgivande våtmarksgräset och planteringarna. Parken får olika karaktär beroende på väder och årstid, säger Viktor Wäppling.
Utöver dagvattenlösningen har barnen och konsten varit centrala i utformningen av parken, enligt Viktor Wäppling. Skola och förskola ligger alldeles intill och det är ingen vågad gissning att det kommer röra sig en hel del barn i området i framtiden. Det finns därför en del lekparker och konstverk i de delar som Luleå kommun redan gjort klart i Kronandalen.
Längst upp i Origoparken finns ett skogsparti med gångstigar som leder till dammen. Vyn är en av Viktor Wäpplings favoriter.
– Just det här tycker jag är en väldigt fin sekvens i parken. När man kommer gående in här landar man i vattenspegeln och man ser hur vattnet letar sig neråt, säger han.
Parken kommer fortsättningsvis vara stängd för att öppnas officiellt kring midsommar nästa år.