Stadsarkivets utåtriktade verksamhet är omfattande. Bland annat produceras utställningar, böcker, bildmappar och skrifter. -Vi vill sprida bilderna. De är ju allas egendom, berättar Thomas E:son Åkerlund, kommunarkivarie. För två år sedan gav Stadsarkivet ut den första i en tänkt rad av bildböcker. Boken fick namnet Luleå stad 1860-1909 och blev en omedelbar succé. -Vi tryckte 1.000 exemplar men tvingades snabbt beställa 1.000 till. Nu är det dags för nummer två i serien. Den här gången är det 1910-talets Luleå som avhandlas och boken var tänkt att kunna erbjudas allmänheten lagom till första advent men på grund "oförutsedda omständigheter" är boken försenad. -Tyvärr kommer vi inte att hinna få fram den till jul men de som vill ge bort boken i julklapp kan köpa presentkort, berättar Kerstin Öquist, arkivassistent och retuschör, en av personer som jobbat med boken och utställningen. Mycket jobb
För en utställning om 1910-talets Luleå blir det i alla fall och den öppnar den 2 december och kan beskådas ända fram till 23 maj nästa år. -Både utställningen och boken innehåller blandade bilder av många olika fotografer men det är klart att många av systrarna Tegströms bilder finns med, säger Thomas E:son Åkerlund. Han berättar att det varit ett "himla jobb" att retuschera de gamla påsiktsbilderna och glasplåtarna. 38 bilder
Anledningen är förstås grundmaterialets ålder som gett avtryck som fläckar, repor, damm, smuts och andra skador. Förutom Åkerlund är det en kvartett tjejer - Kerstin Öquist, Ann-Charlotte Alvhult, Ros-Marie Olsson och Margaretha Rantatalo - som tagit fram utställningen och boken. På väggarna i Stadsarkivet hänger 38 bilder från 1910-talet och i boken kommer det att finnas cirka 130. -På omslaget sitter en flicka som hette Elisabeth Lindgren och kallades Bettan. Hon har med sig hunden King. Fotografen är hennes pappa, landskanslisten J.G Lindgren, berättar Åkerlund.
Boken släpps efter jul
Boken kommer att släppas efter jul, när är inte helt klart. Den som vill hålla koll på detta kan få information om exakt utgivningsdag på Stadsarkivets hemsida (http://www.lulea.se/stadsarkivet).
Den tredje bildboken i serien om Luleå kommer att handla om 1924. Det året fick nämligen fotografen Bernhard Persson i uppdrag av kommunen att ställa upp sin kamera och ta bilder i stadens gathörn. 1941 gjorde fotografen Einar Wallgren om samma sak och 2004 var det dags igen.