Vad krävs för att fler unga tjejer ska stanna i Luleå? Det var frågeställningen som Råneåbon Anna-Sofia Olofsson, 31, utgick ifrån när hon gjorde sitt examenarbete i samarbete med Luleå kommuns kommunikationsenhet.
– Jämställdhet, öppenhet och intressanta jobb är svaret, säger Anna-Sofia som tänker att jämställdhetsarbete är nyckeln för alla de tre punkterna.
– Kanske jobben blir mer intressanta genom att arbetsplatserna tar ett aktivt jämställdhetsansvar?
Anna-Sofia Olofsson konstaterar i sitt examensarbete att jämställdhetsarbetet ständigt måste få ta plats, det kan inte bara vara en workshop som bockas av. Frågan måste hållas levande.
Hon är grafisk designstudenten som lät ett gäng andra studenter rita upp bilden av Luleå som en person. Det blev en kille, med motor-sport- och friluftsintresse.
– Om inte tjejerna känner igen sig i bilden av Luleå är det kanske inte så konstigt att de lämnar stan?
Som en programpunkt under Prideveckan föreläser Anna-Sofia Olofsson under torsdagen om sina slutsatser och de metoder hon tagit fram för att lyfta jämställdhetsfrågan.
– Jag har tagit fram en metodkortlek som heter ”Snacka”. Den innehåller en rad olika övningar och kan användas av arbetsplatser eller kompisgäng för att få i gång diskussioner, säger Anna-Sofia och ger exempel på en övning som heter Heta stolen.
Alla får sätta sig på stolar och en stol är tom. Någon läser upp påstående från kortet, exempelvis ”män har något att vinna på jämställdhet” eller ”En komplimang kan kännas underminerande”. De som håller med byter plats och de som inte håller med sitter kvar. Utifrån påstående brukar tankar och diskussioner uppstå.
– Målet är att få upp frågorna på agendan. Konceptet som jag har tagit fram heter Apropå! Det syftar till att visa hur man kan skapa ett attraktivt arbetsliv genom att med normkreativa metoder bli förebilder, fria från diskriminering och begränsande normer. De flesta jag känner, både kvinnor och män, är ju FÖR jämställdhet – det gäller bara att medvetandegöra frågorna. Vi måste tänka nytt för att få nya resultat och fråga oss vad det är som inte får plats idag i vår bild av Luleå och hur vi ska göra för att ändra på det.