"Bilden av den fula gubben är farlig"

För andra året i rad arrangeras en nationell trygghetskonferens i Luleå.Den här gången är det de unga människorna som står i fokus.

SVÅRA FRÅGOR. Vuxnas sätt att kommunicera med ungdomar påverkar enligt Josefin Grände tryggheten. "De unga som råkar illa ut på nätet är de som har det svårt med gränssättning", säger hon.

SVÅRA FRÅGOR. Vuxnas sätt att kommunicera med ungdomar påverkar enligt Josefin Grände tryggheten. "De unga som råkar illa ut på nätet är de som har det svårt med gränssättning", säger hon.

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-10-26 06:00

Redan i inledningstalet betonade Ulrica Åström och Magnus Sjögren, båda konfrancier under konferensen, att de kommande två dagarna skulle handla om två saker. Trygghet ur ett genusperspektiv och trygghet ur ett ungdomsperspektiv.

Per Olov Andersson, chef för narkotikaenheten vid polisen, talade om de lättillgängliga nätdrogerna. Hur den ökade medvetenheten tvingat flera stora webbsidor som sålt produkter att stänga ner, men också om nätdrogernas koppling till en kraftig ökning av den narkotikarelaterade sjukdomen Hepatit C. En ökning som främst ses bland unga, 15-25 år gamla, och tyder på att fler injicerar droger.

Utsatthet
En föreläsare som lockade många besökare var Josefin Grände, utbildare och sakkunnig i sexualitets- och våldfrågor. Hennes tema handlade om sex, gränssättning och ungas utsatthet på nätet. Ändå handlade det mesta om vad som sker mellan fyra ögon.

Just vuxnas syns på barnens utsatthet tyckte hon var en viktig punkt att trycka på.

- Man varnar ofta för det okända och ser det som farligt men i själva verket är det ofta det nära och kända som är det farliga. Den här bilden av den fula gubben tror jag är väldigt farlig för det gör att unga inte får verktyg från vuxenvärlden att skydda sig mot det kända, säger hon.

Till stor del handlar det om att hantera relationer. Både som kan ske på nätet och utanför.

- Det kan vara mycket svårare att säga nej till någon som man känner, eller att känna sig skyldig något till någon som man chattat med en lång tid och som kanske stöttat en. Det är de frågorna som jag menar att man måste diskutera i stället för att komma med varningsflaggorna, säger Josefin Grände.

Svårigheten är enligt henne att prata med ungdomarna om sådana frågor och var också en del som avhandlades under seminariet. Bland annat diskuterades metodmaterialet "Ses offline" som Josefin Grände tagit fram tillsammans med ungdomsstyrelsen.

- Jag tycker att det är kul att det verkar vara ett enormt sug efter det här materialet och jag tror också det är någonting som saknats tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!